Възможни начини за лечение на хипоминерализация на костите

Лекарства за повишаване на костната плътност

Ако сте с диагноза остеопороза, препоръките на фармацевтите за справяне с разредени костни гредички от аптеки Фрамар са да се приемат биофосфонати, като Актонел, Бонива Фосамакс или рекласт. Те намалят загубата на костна тъкан и така риска от фрактури намалява значително. Тези лекарства обаче имат и странични ефекти при някой от пациентите, които включват киселинен рефлукс и гадене. Инжекционните биофосвонати, които трябва да се приемат не повече от 3 пъти в годината, могат да причинят кратки грипоподобни симптоми.

Хормонално лечение

Калцитонина е естественият хормон в тялото, който забавя загубата на костно вещество. Той има и две синтетични версии, Миакалцин и Фортикал, които могат да се използват в борбата с остеопорозата. Могат да се открият под формата на спрей или ваксина, като спомагат за забавяне на изтъняването на костите при жените след менопаузата, както и предпазват от фрактури на гръбначния стълб. Страничните ефекти от използването им могат да бъдат хрема, главоболие, болки в гърба или кървене от носа. При инжекциите може да се стигне до зачервяване, гадене, алергични реакции или кожни обриви.

Фортео е друг вид синтетичен паратироиден хормон, който се инжектира ежедневно и всъщност изгражда нова костна тъкан. В редки случаи могат да се получат крампи на краката и замаяност, когато се използва този вид хормон.

За да се предприеме правилно лечение е необходимо да се изяснят причините за развитието на остеопорозата. Ето защо трябва да сте добре информирани за общата характеристика на заболяването и рисковите фактори за неговата поява. Това можете да направите, като прочетете публикуваната информация в здравен портал „Фрамар“: http://problem.framar.bg/%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0