Въпрос на избор…

Въпрос на избор…
Всеки ден, всеки час, всяка секунда правим избори- някои малки, други по- големи, трети  определят живота ни занапред…
Осъзнаваме ли тежестта на избора си ? Избор ли е да направиш нещо , а да не напрвиш?!
Определено!
И един по- важен въпрос – кое не си избираме сами , а други ни го налагат ? А те налагат ли ни своите избори и ние се съгласяваме с тях? Или се борим за собственото си право на избор? Ами всъщност изборът е наш и само наш, никой не може да ни направи това, което ние самите можем да си направим.
Освен въпросът за избора на дневен ред е у друг въпрос- правейки своя избор, готови ли сме да понесем отговорността, която произтича от нашия избор? Отговор- все по- рядко! За съжаление.
Все по – рядко отказваме или избягваме отговорността , която произтича от изборите ни, а все по- често налагаме нашите възгледи и избори на околните, с ясното съзнание, че те ще понесат всички позитиви и негативи от нашите избори, наложени им.
Въпросът за отговорността е основополагащ и определящ по- нататъшното  ни  развитие като пълноценни личности.
Умеем ли да правим избори с ясното сънание за произтичащите отговорности? А осъзнаваме ли , че нашият избор ще засегне и хората около нас ?
Ако изберем да  се преместим в друг град , следвайки мечтата си за реализация, това наше решение ще засегне, ще се отрази и на най- близките ни- роднини, приятели, семейство, на нас самите също, защото ще променим обичайната си среда.
А не  сме ли най- безотговорни към най- важните избори в живота си ?
Избираме да заживеем с даден мъж? А ще даде ли той най- доброто от себе си във всякакъв аспект на бъдещите ни деца?
Избираме да последваме любовта си и да заживеем с любимия  си/ любимата си в по- малък град – не обричаме ли по- този начин живота на детето ни?
Няма еднозначен отговор. Изборът е наш. Отговорността- също.