detsko-kolelo-balans-kinderkraft-runner-adventure-bebeland-2

Детски велосипеди

Едва ли има дете, което в даден момент да не поиска от своите родители велосипед. Колелата в никакъв случай не са отживелица и както поколения родители са минали през тях в детството си, и не само, така и децата сега искат да притежават, за да се забавляват и возят.

Доказано е, че един качествен велосипед трябва да бъде лек, точен и твърд, като твърдението не важи само за колелата за възрастни, но и за детските. За да дарите усмивка за дълго време на своето дете, при избора на нов велосипед за него се стремете да спазите тези три изисквания.

Какво означава да бъде велосипедът точен? Това се отнася най-вече до размерите и самата геометрия на рамката, но също така и до точността на компонентите, защото например спирачките трябва да са точно съобразени с размерите и силата на детската ръчичка, скоростите да са точни и т.н. Общоприето е размерът за детски велосипеди да се определя от размера на каплите, съответно 12, 14, 16, 18, 20 и 24 инча.

Детски велосипеди с 12-инчов размер капли е подходящ за деца от 2 до 3 години и ръст от 85 до 100 сантиметра.

Каплите с 14-инчов размер са за деца от 3 до 4 години и ръст от 95 до 110 сантиметра.

Колелета с капли 16 инча са подходящи за деца между 4 и 5 години и ръст между 110 и 120 сантиметра.

18-инчовите капли са препоръчителни за деца от 5 до 6 годинки и ръст от 115 до 125 сантиметра.

Велосипедите с 20-инчови капли са подходящи за деца от 6 до 8 години и ръст от 120 до 135 сантиметра.

Детски велосипеди с капли с размер от 24 инча са подходящи за деца от 8 до 11 години и ръст от 135 до 145 сантиметра.

За съжаление много родители допускат следната грешка – купуват на детето си велосипед, който е с един или два размера по-голям с мисълта по този начин да спестят пари в бъдеще и настоящата покупка да служи по-дълго време на детето преди да му омалее. Неправилният размер велосипед обаче може доста да поизмъчи малко дете и съответно вместо да направи карането на колело приятно занимание, може да се постигне обратния ефект и малчуганът повече да не иска да кара колелото. Просто не си заслужава заради съмнителна икономия удоволствието на детето да се убие, все пак всеки родител би искал точно обратното – детето му да се чувства доволно и щастливо.

Индикаторите, че сте избрали правилното колело за своето дете са следните – то може да го кара с лекота на равен терен; краката му не се свиват прекомерно когато педалите са в горно положение и съответно не са прекалено изпънати в долно; при спиране с колелото и изпъване на краката, детето стига спокойно земята; използва спирачката с правилната сила и колелото спира плавно, а не внезапно или бавно. Когато наблюдавате как детето ви кара новия си велосипед и забележите, че всички тези фактори са на лице, то тогава вие можете да бъдете сигурни, че сте направили правилният избор и вашето дете е наистина доволно и щастливо.