Децата и лятната ваканция

Започне ли лятната ваканция на децата, родителите изпадат в паника. Кой ще гледа децата? Кой ще се грижи за тях през деня? Бабата и дядото взимат участие при отглеждането на едно дете докато то стане самостоятелно. Могат да поемат грижите за няколко часа на ден, но всеки ден целодневно в продължение на три – четири месеца не е по силите на всяка баба и дядо. Тогава като алтернативен прийом идва решението лятна занималня. Това определено е много добър вариант.

В летните занимални можете да сте сигурни, че сте оставили детето си в сигурни ръце. Лятната занималня е нещо повече от детска градина. Там предлагат не само грижата за вашето дете да бъде нахранено и под надзор, а и допълнителни услуги като упражнения за правоговор, логопед за проблемните деца. Често се случва произнасянето на определени звуци/ букви в нашия език да бъдат проблем за децата. Такива са обикновено р, ш и л. Логопедът в такъв случай може да помогне много, особено в такава ранна възраст. Когато се обърне внимание на такъв проблем навреме, той се отстранява и преодолява лесно. Затова точно тогава е най-ефективно да се ходи на логопед. Много от летните занимални имат професионален логопед в състава си.

Друго предимство на лятната занималня, освен че детето ви е под окото на възрастни, е изучаването на чужд език. Един от нашумелите методи за преподаване на чужд език е сугестопедията. Това е метод чрез който се преподава чужд език по начин достъпен и възприемчив от децата под формата на игра. Така се избягва стреса от заплахата дали са си научили урока. Много от летните занимални вече преподават по този начин.  Ако запишете детето си в такава лятна занималня, ще видите разликата и колко лесно ще усвоява езика без излишен стрес, характерен при учениците в училищата. Има и така наречените детски фитнес центрове, които обаче у нас не са популярни все още. А пък и лятната занималня е удобна, ако трябва да се свършите работа за няколко часа, а няма кой да гледа детето!