Заслужава ли си да инвестираме в допълнителна батерия за лаптопа?

Ако често ви се налага да работите с настолния компютър навън или в движение, то отговорът вероятно е „да“. В противен случай втората батерия е излишен лукс.

Случвало ли ви се е батерията на любимия ви лаптоп да падне в най-неподходящия момент? Точно тогава, когато лаптопът ви е необходим, а наблизо не разполагате с електрическа мрежа. Вероятно това е позната ситуация на почитателите на преносимите компютри. И ако в този момент гледаме филм и угасването на монитора не е фатално, то понякога, когато използваме компютъра за работа, е необходимо да реагираме спешно. При тези ситуации всеки се замисля дали устройството, което използва, е с достатъчно добри технически характеристики, за да удовлетвори потребностите му в работен режим на батерия.

Истината е, че какъвто и лаптоп да си купим, батерията му няма как да издържи повече от няколко часа, които много зависят и от това как използваме лаптопа. Трябва да се има предвид и, че с течение на времето батерията се амортизира, а с това и въпросните часове намаляват.

С други думи – ако използвате вашия лаптоп в режим „на батерия“ често и продължително, то може би е добре да се замислите за осигуряването на допълнителна енергия или за още едно мобилно устройство, което да използвате като алтернативно. Добрата новина е, че все пак електричество има почти навсякъде – в офиса, в търговския център, на летището. Когато пътуваме обаче, намираме се сред природата или някъде, където батерията е от особено значение, за да ползваме лаптопа, нещата се усложняват.

В тези случаи допълнителната батерия е една от възможностите да удвоим времето, през което можем да използваме лаптопа, без той да е включен към електрическата мрежа. Тук идва и въпросът рентабилно ли е да се инвестира в такава батерия, ако изпадаме в такива ситуации веднъж или два пъти през месеца. Естествено, че не. В случая може би много по-удачен вариант е да разчитате на допълнително мобилно устройство – таблет или смартфон, което да използвате, когато лаптопът „заспи“.

Представете си обаче, че лаптопът е навсякъде с вас – ползвате го, за да правите поръчки, да управлявате графици в реално време и т.н. В случая мобилният ви телефон също може да свърши работа като backup, но дали и една резервна батерия за лаптопа няма да е оправдана инвестиция.

Въпрос на лична преценка, а и на бюджет!

Вашият коментар