Допълнителният прием на витамин С води до намаляване на високо кръвно

В изследване, в което са участвали над 1400 човека на възраст между 22 и 74 години е установено, че за понижаване на високо кръвно може да се използва незаменимия витамин С.

Средната доза, която са приемали участниците в опита е 500 милиграма дневно, за срок от осем седмици. При хората с високо систолно налягане (горната граница) се забелязва спад с около 5 пункта, докато долната граница (диастолно кръвно налягане) е намаляла с около 1,7 пункта.

Стойностите наистина не са много високи, но в допълнение към правилното хранене и достатъчното движение, това откритие може да има много важни последствия за хората, страдащи от хипертония. По – важното тук е, че тези стойности на понижение са се получили само за два месеца. Ако се продължи тази терапия с витамин С или се консумират храни, които го съдържат, тогава след няколко месеца се очаква кръвното налягане да влезе в нормалните граници от 120/80.

Храни, които могат да помогнат са плодовете и зеленчуците, особено лют червен пипер, портокали, грейпфрути, лимони и киви, които са най-добрите източници на този богат на антиоксиданти витамин.

Въпреки, че при изследванията са били използвани по около 500 милиграма от витамин С, лекарите казват, че препоръчителните дневни дози при възрастните жени са 75 милиграма, докато при възрастните мъже, най-оптималното количество е 90 милиграма.

Медицински специалисти от здравен портал „Фрамар“ са публикували още полезна информация за това състояние, която можете да прочетете като кликнете тук: http://problem.framar.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE