Експериминтът…

Експериминтът…
В САЩ, млада и напориста учителка, подтикната от скорошните събития- убийството Мартин Лутер Кинг – младши, решава че е време да предаде най- важният урок на учениците си- урокът по дискриминация.
В какво се състои експериментът :
Ден първи:
Всички синеоки деца са по- умни, имат повече права ( да играят в междучасието, първи да се нахранят; междучасието  им да бъде 10 минути и така нататък);
Децата с кафяви очи, са тези, които са по- глупваи, нямат правата описани по- горе, т.е биват разглеждани като хора – втора ръка.
В добавка учениците с кафяви очи, получават якички, с които да се отличават от учениците със сини очи;
Ден втори:
Време е за смяна на ролите- учениците  с кафяви очи, получават привлегиите, които предния ден , бяха дадени на децата със сини очи.
Наблюдавани резултати- те са плачевни- децата, които са облагодетелствани за съответния ден, са доста по- агресивни, в сравнение с останалите. На лице е следната ситуация:
Едно дете със сини очи, проявява неочаквана агресивност към дете с кафяви очи само заради това, че е с кафяви очи, в тази ситуация говорим за деца, които са съученици  и се разбират доста добре в клас, прители са, но при наличието на външни , разделяши ги белези- цват на очите+ якичките, променят тотално поведението си един към друг и то ескалира в агресия.
След приключване на експеримента, учителката им обяснява с какво са се сблъскали през изиминалите два дни- още един интересен факт- когато накрая на съответния ден, учителакта ги пита как са- положителните отговори идват от доминантните деца, а негативния- съответно от останалата част от класа.
С този съвсем простичък експеримент, учителката успява нагледно да предстви поведението на
Хората, които са дискриминирани и на тези, кото дискриминират. Така учениците успяват да пренесат примера в реалния живот и да осъзнаят тяхното поведение спрямо негрите и индианците.