Епоксидна смола

Епоксидна смола – с какво се отличава и какво трябва да знаем за нея

Епоксидна смола е вид синтетичен полимер, който се състои от комбинация от епоксиден полимер и полиаминов втвърдител. Има изключително широко разпространение в различни области (вижте на Emart.bg).

Най-често се използва като силно лепило, с което могат да се залепят всякакви материали, покритие за някои превозни средства и формовъчен материал за направата на мостри, макети и други подобни.

С какво се отличава епоксидна смола

Епоксидната смола е известна със своята отлична химическа устойчивост, висока якост и издръжливост. Тъй като повърхността ѝ е лишена от пори, тя е отличен изолатор и се замърсява много трудно.

Единственото, на което епоксидната смола не е устойчива е високата температура и ултравиолетовите лъчи. Високите градуси я карат да отделя опасен за здравето токсин, а ултравиолетовите лъчи я карат да пожълтява.

Използва се в различни области на изкуството

В света на изкуството и занаятите епоксидната смола се използва за създаване на различни декоративни елементи и бижута, при които е необходимо да се постигне високо ниво на прецизност.

Освен това, епоксидната смола може да се използва и за създаване на скулптури. Художниците често го използват за отливане и формоване, след което рисуват или добавят други материали към повърхността.

Епоксидна смола – полезна в ежедневието

Епоксидната смола се използва в различни области в ежедневието в дома на почти всеки човек. Тя е много често срещана в направата на плотове и кухненски гърбове. Стига да не се излага на висока температура, тя е много устойчива и лесна за поддържане.

Няма начин да не сте обръщали внимание на онези толкова интересни плотове и маси, при които се съчетават дърво и епоксидна смола за да се получи имитация на речна система или езеро.

Това се постига като в епоксидната смола се поставят съответните оцветители, които да пресъздадат цвета на водния басейн по един привлекателен начин.

Рискове за здравето

Епоксидната смола не трябва да се поглъща или да влиза в контакт с кожата. Ако епоксидната смола влезе в контакт с кожата, трябва незабавно да се измие със сапун и вода. При поглъщане незабавно потърсете медицинска помощ!

Ако ваш проект налага необходимостта да използвате епоксидна смола, непременно я купувайте от реномирани производители, на които имате доверие и следвайте инструкциите на производителя за безопасна употреба и боравене.

Вашият коментар