Защита от комари

Комарите са номер едно сред неприятните насекоми, особено през пролетния и летния сезон, и те пренасят някоi много неприятни заболявания като западнонилска треска, малария, жълта треска и други. Дори ако те не ви заразят с някои от тези болести, тяхното ухапване оставя неприятна подутина, а сърбежът може да продължи няколко дни. Съществуват над 150 вида комари и те произвеждат по около 200 яйца на всяко люпило. Може би ви е известно, че само женските комари хапят, но те го правят само заради факта, че по този начин си набавят ценен протеин, който им е необходим за размножаването.

За да се предпазите от комарите, трябва да намалите посещенията на открити пространства около постоянни водни площи като езера, реки, потоци и особено там, където водата е по-застояла. Ако имате езерце в двора на къщата си, може да пуснете рибки в него. Те ще се хранят с ларвите на комарите и така няма да им позволят да се размножават.

Използвайте свещи от цитронела. Комарите не обичат аромата на това етерично масло, което се прави от висока трева растяща в тропическите места. В нашите географски ширини е трудно да бъде отглеждана, но свещи и масло могат да бъдат открити почти навсякъде, особено през пролетта и лятото.

Съществуват и билки, които могат да се открият в България, като например кочата билка, считана за един от най-ефикасните репеленти. Нейният аромат прогонва комарите надалече и ако я засадите в двора си ще видите, че комарите ще стоят далеч от дома ви. Много изследвания дори показват, че кочата билка има по-мощно действие дори от химическият DEET (диетил мета толуамид), който е разработен за американската армия с цел предпазване на войниците от комарите в джунглите и мангровите гори.

Розмаринът също е много добро средство за защита от насекоми, като можете да го засадите в саксии и да го оставите около прозорците на дома си. Той излъчва много приятна миризма, която придава свежест на стаите.

Невенът е прекрасно цвете, но по-важното в случая е, че той също не отстъпва на химическите вещества в борбата с комарите.

Вашият коментар