Защо моят уебсайт не се класира в Google?

Защо моят уебсайт не се класира в Google?

Класирането на първите места в резултатите от търсенето с Google изисква упорит труд, решителност и няколко търговски „тайни“. Разберете как можете да подобрите класирането на уебсайта си, като следвате няколко от тези фактори за класиране в Google.

Край на формуляра

Ако сте създали уебсайт, може би сте се запитали Защо уебсайтът ми не се класира в Google? Истината е, че има много фактори. Няколко неща, които трябва да имате предвид, включват авторитета на домейна на вашия сайт, неговия авторитет на страницата и дори начина, по който е структуриран. Но ако все още се чудите защо уебсайтът ви не се класира в Google, тази публикация ще ви даде някои съвети как да отговорите на този въпрос.

Да започнем с основите какво казва експертът Момчил Марчев.

Ако вашият уебсайт не се показва в резултатите от търсенето с Google и не сте сигурни защо, може да има редица фактори за класиране, които допринасят за по-ниското ви позициониране.

Първото нещо, което трябва да разгледате, е уместността. Google иска да предостави най-подходящата информация на търсещите. Те правят това, като обхождат съдържанието на уебсайта и го съпоставят с ключовата дума/заявката за търсене, към която търсещият е насочен. Ако сайтът ви копира съдържание от авторитетни източници или съдържанието на страницата ви не покрива напълно търсената тема, тогава можете да сте сигурни, че Google няма да покаже уебсайта ви.

Фактори за класиране в Google за подобряване на позицията в резултатите от търсенето

Разположение и плътност на ключови думи

Правилното разположение на ключовите думи е от решаващо значение, за да помогнете на Google да определи темата на дадена страница. Включете ключовата дума/фраза, към която се насочвате, в тага за заглавие, в началото на съдържанието на страницата и я разпръснете в останалата част от страницата. Това е изключително важно за SEO оптимизацията!

Също така е от решаващо значение съдържанието ви да е написано за хора, а не за търсачки, и страницата ви да се чете естествено, а не да е „пълна с ключови думи“ в името на привличането на уеб роботите на Google. Бъдете много внимателни с пълнежа с ключови думи, тъй като изглежда като спам и Google може да накаже уебсайта ви за това. Вашата цел е да създадете сигнали за уместност за Google, но не прекалявайте!

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е вашият домейн. Когато избирате домейн, включете ключовата дума и ако можете, посочете ключовата дума като първа дума в домейна. Ако вашият домейн е бил регистриран преди това, не се притеснявайте, опитайте да добавите ключова дума към поддомейн. Например, опитайте да настроите домейн на страница като този: www.seo.website.com вместо www.website.com/seo.

Yoast SEO е страхотен плъгин, който помага на собствениците на фирми да оптимизират своите страници правилно и естествено. Може да предостави насоки за това колко лесно е да се чете вашето съдържание, колко пъти вашата ключова дума/фраза се използва на страницата, дали вашите изображения са оптимизирани и много други. Ако търсите швейцарския армейски нож на WordPress SEO, има и Rank Math .

Оптимизация на изображението

Тъй като уеб роботите на Google не могат да преглеждат изображения, важно е да им помогнете да разберат какво означават изображенията на вашата уеб страница. Името на файла с изображение, алтернативният текст и етикетът за заглавие трябва да обясняват вашето изображение. Бъдете кратки в описанието и поддържайте текста разнообразен. Понякога това означава да бъдете малко креативни за сайт с подобни изображения навсякъде.

Прочетете как изображенията на вашия уебсайт влияят върху класирането ви при търсене, за да научите повече за оптимизирането на изображения и най-добрите практики.

Актуализации на съдържанието и сайта

Google ОБИЧА новите материали. Поддържайте съдържанието си свежо и уникално, като често актуализирате уебсайта си и добавяте нови публикации в блогове. Големите промени са по-добър сигнал за Google от по-малките, така че се опитайте да направите значителни промени, когато създавате актуализации.

В допълнение към публикации в блогове и страници, вие също трябва да създадете допълнително съдържание, което предоставя стойност на търсещия и вашата целева аудитория. Ето някои препоръки:

  • Видеоклипове
  • Инфографика
  • Интерактивни карти/инструменти
  • Електронни книги, бели книги, шаблони за изтегляне

Следете времето прекарано от потребителите на сайта

Ако посетителите на вашия уебсайт бързо напускат, известно още като отскачане, от сайта, Google може да определи, че информацията на страницата ви е неподходяща за заявката за търсене, използвана за намиране на уебсайта ви. Вашето съдържание трябва да е ангажиращо и да доставя правилното послание. Ако посетителите прекарват време на вашия сайт, вие предоставяте стойност, която Google ще иска да сподели с нови потребители!

Проверете за лоша история на домейна, за да подобрите класирането на вашия уебсайт при търсене в Google

Проверете за лоша история на домейна

Уебсайт, който се класира лошо в Google, може да има лоша история на домейна. Наказания като Penguin и Panda са създадени, за да се насочат към злоупотребяващи тактики, използвани за повишаване на класирането в мрежата и вашият сайт може да бъде отрицателно засегнат.

Подновете регистрацията на вашия домейн

Поддържайте домейна си актуален и се опитайте да закупите по-дълги регистрации на домейна. Google смята по-дългата регистрация за по-легитимна от по-кратката и дава повече заслуги на уебсайтове, които смятат, че ще продължат да съществуват години напред. Домейните с краткосрочни регистрации изглеждат по-малко авторитетни, защото може да не се поддържат активно или са с временна кауза в сравнение с установен сайт на същата тема.

Тествайте скоростта на зареждане на страницата

Уебсайт, който се зарежда бавно, ще падне в класацията в сравнение със сайтове, които доставят съдържание бързо. Google иска да предостави качествено съдържание на търсещите и бавно зареждащата се страница изпраща сигнал за лошо качество. Освен това вашите клиенти търсят бързина, така че ако една страница се зарежда бавно, те бързо ще изоставят сайта ви, което ще се отрази негативно на степента ви на отпадане.

Проверете качеството на обратната връзка на вашия сайт

Уверете се, че изпращате правилните сигнали до Google относно вашия уебсайт. Ако имате входящи връзки с ниско качество или спам , Google ще разпознае това като манипулиране на системата за класиране и ще накаже уебсайта. Изграждането на връзки трябва да бъде естествено. Авторитетните сайтове с високо ниво на доверие са склонни да помагат на уебсайтовете да се класират по-високо, защото предоставят качествени ресурси на читателите.

Има редица налични инструменти като разширението за браузър Moz, Ahrefs и Screaming Frog SEO Spider, които да ви помогнат с вашата стратегия за връзки.

Наред със създаването на висококачествени входящи връзки, вътрешните връзки към уебсайтове също са важни за Google. Уверете се, че вашият уебсайт има достатъчно количество вътрешни връзки, насочващи трафика към подходящи страници със съдържание. Например, добавете връзка към вашата страница за контакти или ако споменавате услуга, която предоставяте в статия в блог, добавете връзка към тази страница за услуга.

Освен това проверете и поправете повредените връзки, тъй като те могат да изпратят сигнал с лошо качество до Google, като по този начин намалят присъствието на вашия сайт в резултатите от търсенето.

Какво ще стане, ако използвате напълно грешни ключови думи?

Обемът на търсене на вашите ключови фрази има значение. Това е гръбнакът на вашата SEO стратегия. Ако се опитвате да се класирате за термин, който получава само 100 търсения на месец, тогава има малък шанс да се изкачите до върха на страницата с резултати от търсенето. Когато обмисляте ключовите думи, към които да насочите сайта си, уверете се, че те имат доста голям обем на търсене. Това ще бъде по-лесно, отколкото да се изкачвате в трудна битка, когато става въпрос за класиране. Знайте кои думи и фрази хората използват, за да намерят подобни страници и да създадат съдържание около тези теми.

Google не индексира вашия уебсайт

Със SEO оптимизация бихте могли да напишете съдържание, което представя темата много добре, но ако никой не го вижда, тогава защо се притеснявате? Трябва да сте сигурни, че хората могат да намерят вашия уебсайт. Някои тактики за SEO оптимизация включват публикуване на други популярни сайтове и използване на канали за социални медии. Може също да помислите за SEO одит.

Въпреки че е важно да разберете Защо уебсайтът ми не се класира в Google? Най-важното нещо, което можете да направите като собственик на уебсайт, е да предприемете действия. Ако не друго, използвайте това като мотивация, за да научите това, което трябва да знаете достатъчно добре, така че вашият сайт да започне да се класира високо в страниците с резултати от търсачките. Ако чувствате, че не можете да се справите сами, то специалистите от Уеб Дизайн България са насреща.

Няма авторитетни препратки

Когато Google види уебсайт, който има една връзка от блог на свързана тема и след това друга връзка от сайт, който не е толкова тясно свързан, той ще приеме, че първият сайт е по-авторитетен (и следователно по-добър) от втория. Можете да изградите своя „сок от връзки“, като получите връзки от високопоставени сайтове.

Не е оптимизиран за мобилни устройства

Мобилното уеб сърфиране става все по-популярно. Ако не сте оптимизирали сайта си, за да бъде съвместим с мобилни устройства, време е да се уверите, че сте го направили! Уверете се, че цялото ви съдържание е достъпно и чрез смартфони и други преносими устройства.

Вашият уебсайт е наказан от Google

Получаването на наказание от Google е нещо от доста време. Google казва, че има над 200 сигнала, които използва за класиране на уебсайтове и понякога тези класации могат да бъдат засегнати от санкции. Първата стъпка е да научите колкото можете повече за това защо това може да се е случило – и как може да бъде поправено – чрез ресурси като тази публикация в блога. Като общо правило в Google Search Console има инструмент за отказване, който може да се използва, за да кажете на Google кои връзки вече не трябва да се свързват с вашия уебсайт.

Има много причини вашият уебсайт да не се класира в SERPS на Google. И за съжаление научаването на повече за тях не винаги ще ви даде моментална информация как да коригирате проблема. Като се има предвид това, с малко проучване и търпение, трябва да можете да насочите нещата в правилната посока.

Необходими са цитати в резултатите от местното търсене

Наличието на цитати за вашия бизнес е важно, защото изгражда доверието във вашия местен списък. Google извършва алгоритмична актуализация, като най-вероятно предстои още, което ще повлияе на цитиранията на много сайтове, включително тези, които са били „оптимизирани“ от компании, продаващи услуги за цитиране, или дори от самите SEO компании! Защо това може да се случи? Е, често пъти този тип компании няма да предоставят обратна връзка от своя сайт към вашия с последователна информация за това какво се оптимизира. Защо мислите, че Google би наказал този тип обяви? Точно така – те не им вярват толкова, колкото на тези обяви, които са правилно оптимизирани. „Защо уебсайтът ми не се класира в Google?“ ти питаш? Може би защото не сте цитиран правилно и работата по коригирането едва сега е започнала!

Google пусна нова актуализация на алгоритъма

Можете да се обзаложите, че това е актуализация на алгоритъма. Защо го казвам Е, ако следвате сайтове като Moz (който публикува актуализации директно от Google), ще видите, че около веднъж годишно (или няколко месеца) се извършва голяма актуализация.

Какви неща може да са били засегнати от тази актуализация? Определени обратни връзки, спам връзки и профили в социални медии са много вероятни цели за тази конкретна актуализация. Защо това има значение за вас? Защото, ако вашият сайт е спам по какъвто и да е начин или форма – тогава има голям шанс той да бъде засегнат от следващата голяма актуализация на Google!

Най-добрата агенция за дигитален маркетинг в София и извън нея

Ако уебсайтът ви не се класира в Google, ние можем да съдействаме. Свържете се с нашия екип днес – www.extremeseo.net . Нашият екип от експерти ще се радва да ви помогне, ако искате да научите повече за нашите доказани SEO услуги.

Извършете одит на уебсайт, за да идентифицирате създателите на проблеми със SEO оптимизацията

Докато тези фактори, изброени по-горе, са едни от тези, които оказват най-голямо влияние върху резултатите от вашата търсачка, има над 200 фактора за класиране, които влизат в алгоритмите на търсачката на Google. Може да има много причини, поради които вашият сайт не се класира добре.

Само запомнете няколко извода: а) Уверете се, че уебсайтът ви е подходящ за темата, за която искате да се класирате, б) поддържайте съдържанието си уникално и свежо и в) избягвайте тактики за спам!