Защо търговете не са най-добрият начин за избор на уеб агенция

Защо търговете не са най-добрият начин за избор на уеб агенция

Когато компаниите пишат спецификация, те очертават своя бизнес, целева аудитория и изисквания като цяло и дори могат да предложат съдържанието, което преследват. Те също така предлагат допълнителна функционалност, която биха искали да добавят, като форум, блог, магазин, реклами или система за съобщения.

Това често са спецификации от един ред или едно изречение и далеч не са достатъчни за цитиране от уеб агенция.

Ще обясня защо с пример; „ система за съобщения“ .

Клиентът иска ли много проста система, която позволява на потребителите да си изпращат имейли? Това на практика не е допълнителна работа за повечето системи, така че е малко вероятно да повлияе на цената.

Ако не, искат ли самостоятелна система в нейната най-основна форма или искат допълнителни функции? Това е мястото, където уеб агенциите започват да повдигат въпроси и където сложността на търга нараства експоненциално… заедно с цената.

Можете ли да изпратите съобщение на повече от един човек наведнъж? Имате ли нужда от групи за съобщения? Могат ли да се преименуват? Можете ли да добавите хора към тези групи, ако са създадени? Можете ли да видите кога хората са онлайн? Можете ли да търсите в предишни чатове? Искате ли профилни снимки/икони в чатовете? Искате ли да активирате емотикони (усмивки)? Трябва ли чатът да работи с множество набори от знаци (различни езици)? Трябва ли да разрешава прикачени файлове като PDF файлове, звуци и видеоклипове? Чатът има ли нужда от функция за архивиране? Трябва ли да поддържа изображения? Имате ли нужда от известия? Трябва ли да е самостоятелен или влизането автоматично да се свързва с други части на системата? Имате ли нужда от начин да докладвате злоупотреба на администратора? Може ли администраторът да вижда съобщенията? Трябва ли потребителят да може да отменя или изтрива собствените си коментари? Трябва ли да е криптиран от край до край? Имате ли нужда от тайм-аут за сигурност? Искате ли да разрешите на потребителите да тематизират своите съобщения? Могат ли потребителите да блокират другите да им изпращат съобщения? Можете ли да игнорирате другите или да заглушите разговорите, за да спрете известията? Имате ли нужда от достъп до стандартни GIF библиотеки? Какво ще кажете за гласовото разпознаване?

Изглеждате малко пресилено и че съм педантичен?

Е, Messenger на Facebook има всички горепосочени функции, както и други често срещани платформи, и проблемът е, че това е, което хората се научават да очакват. Клиентите често описват проста система за съобщения, като искат всичко по-горе. Но това далеч не е просто.

Така че тук имаме опции, вариращи от безплатна имейл връзка до нещо, чието изграждане може да отнеме месеци. Къде ние, като уеб агенции, насочваме нашата оферта?

  • Можем да приемем, че това е много проста система за съобщения, да изпълним брифа, но да постигнем нещо недостатъчно и да разочароваме клиента , който вероятно е очаквал повече.
  • Можем да не навлезем в дълбочина, знаейки напълно, че клиентът няма да бъде доволен, и да очакваме да фактурираме клиента за допълнителни промени, за да постигнем проекта според спецификацията, която те очакват. Това се случва твърде често.
  • Или отиваме високо, предполагаме, че искат по-голямата част от функционалността и повече от вероятно няма да получим шанс да спечелим търга , тъй като не изглеждаме толкова конкурентни.

Можем и разбира се ще зададем на клиента няколко въпроса. Но това вероятно ще бъде само една искана функция от многото и уточняването на това, от което се нуждае клиентът, ще отнеме дни или може би седмици и това се предполага, че имат достатъчно време да отговорят на всеки въпрос, зададен от всяка уеб агенция, изпратена от тях за търга към.

В действителност представителят на клиента дори не е мислил за това или може би дори не е участвал в писането на брифа и често ще трябва да се връща към комисия, за да отговори на всякакви въпроси.

И така, какво е решението?

Това, от което клиентът наистина се нуждае, е специална фаза с уеб агенция. По време на това уеб агенцията ще разгледа внимателно всички необходими функции и ще зададе въпроси, както зададох по-горе. Те ще обсъдят всички последици с клиента и ще се уверят, че клиентът знае точно как това ще се отрази на функционалността, разширяемостта и цената. След като бъде договорена спецификация за всяко изискване, доста често се правят „планове“, за да се уточни всичко в детайли. Освен това, ако клиентът е готов с бюджета си, уеб агенция може да помогне да се адаптира спецификацията, за да съответства на бюджета.

Това, разбира се, е платено, тъй като може да отнеме от дни до седмици в зависимост от проекта, но резултатите ще бъдат спецификация, която всяка уеб агенция може да използва за изготвяне на по-точна оферта или оценка.

Разбира се, уеб агенцията, изработваща тази спецификация, се надява, че ще получи проекта, но това не е даденост и клиентът може да ползва този документ на конкурса, ако желае.

Добра аналогия, според колеги от http://miroslavakortenska.com тук би била плащането на архитект и строителен инженер да разработят план за построяване на хотел, преди да го предадат на строителни компании за предоставяне на оферти.

Това не винаги е необходимост, но трябва да стане ясно защо понякога уеб агенциите водят своите бъдещи клиенти в тази посока. Това наистина е добър ход, тъй като означава, че клиентът и избраната уеб агенция в крайна сметка имат предвид една и съща спецификация, когато се пише предложение и се изгражда уебсайт, и по този начин никой не е разочарован от резултата.