За дискриминацията и още нещо …

За дискриминацията и още нещо…..
Бели, жълти, черни, червени……
Сини, кафяви, зелени, сиви, пъстри…………….
Високи, ниски………….
Слаби, дебели………………..
Красиви, грозни………….
Умни, глупави………….
С образование, без образование………………..
Богати, бедни………………
Дискриминарани и дискриминиращи……………….
Ежедневно се сблъскваме с много ситуации, взимаме решения, променяме си мненията, възгледите- с една дума- взаимодействаме си с всички около нас. Всяко наше действие детерминира нашето поведение и цялостният ни характер.
Погледнахме с пренебрежение ниската жена, защоте сме високи, вътрешно се присмяхме на плешивия мъж, защото самите ние имаме буйна коса…….. И ….. извърнахме очи, когато видяхме по- красив, по- добре облечен, по- богат……..просто по……………………………….
Всеки ден с лекота дискриминираме и получаваме в замяна обратно пропорционална ситуация, в която ние сме дискриминираните. И така е ден след ден….
Не се поучаваме от грешките си, напротив след като самите ние сме били дискриминирани, след това още по- яростно дискриминираме  и този процес  е всеобщ и засяга всички ни.
Ами ако утре се събудим с чисто съзнание, което не етикетира, а действа по съвест, което помни не само злото, но и доброто, ще ни бъде дяволски трудно, защото ще се почувстваме двойно по- дискриминирани и така сякаш мисията ни е невъзможна и ще се завърнем „ бясно нна ринга” , готови за нови дискриминации- както човек на диета , който след дълго гладуване, поглъща всичко,което му попадне.
Естественият въпрос- Докога?
Отговорът е мълчанието и гузно прехапаните устни , със скрито обещание, че ще се променим, но от утре, но това утре никога не идва………….не идва, защото самиет ние не  му позволяваме да дойде.
Страшното е, че всичко  подсъзнателно ни провокира да дискриминираме- рекламите, филмите, предаванията, заобикалящата ни действителност……..затова решаваме,че те „ тези са свикнали да бъдат дискриминирани” , така че една дискриминация повече няма да навреди.. и продължаваме постарому- по- добре да дискриминираш, отколкото теб да дискриминират, съвременното на – изяж, за да не бъдеш изяден.

 

Вашият коментар