Зелен чай

Зеленият чай е чай, който човечеството познава от хилядолетия. Приготовлението му е от листата на вечнозелен храст, от който храст бива приготвян и черният чай. Заради своята по-специфична преработка, черния чай има по-силен аромат и не всеки го харесва. Зеленият чай е известен със своето благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . На голяма почит е и в Англия, където заема достойно място в английския следобеден чаен ритуал.

Как действа?

  • Зеленият чай оказва значително и благоприятно влияние върху метаболизма. Той пречиства организма и засилват перисталтиката на червата. Освен това зеленият чай стимулира и произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Точно и поради тази причина, зеленият чай е един от най-благоприятните чайове, използвани за отслабване, тъй като не вреди и не влияе на кръвното налягане, а освен това няма и изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
  • Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
  • Той е богат на витамин С, както и притежава силни антиоксидантни свойства, тъй като самият той е силен антиоксидант. Неутрализира и премахва всички свободни радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.
  • Зеления чай в разумни количества повдига тонуса, заради това, че в него се съдържа известно количество кофеин. Той помага срещу преумора и продължителна работа, помага на ума да поддържа нормални нива на работа.
  • Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
  • Заради съдържанието си на цинк, зеленият чай се препоръчва при бременност.
  • Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
  • Зеленият чай притежава диуретично и пречистващо действие. Подпомага пречистването на кръвта и кръвоносните съдове. Особено препоръчителен е за пушачи, защото подпомага по-бързото изхвърляне на вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.

Вашият коментар