Инхибитори на протонната помпа за лечение на язвена болест

Получаването на язва в храносмилателната система най-често се причинява от вид бактерии, наречени Хеликобактер пилори, които се захващат за стената на предпазващата органите лигавица, отслабват я и така я правят незащитена срещу стомашните киселини. За лечението на болестта, обикновено лекарите препоръчват комбинация от антибиотици и инхибитор на протонната помпа.

Примери за инхибитори:

Дексланзопразол

Езомепразол

Ланзопразол

Омепразол

Пантопразол

Рабепразол

Тези лекарства се вземат обикновено по веднъж дневно, а когато е нужна по-силна доза, тогава се прибягва и до два приемане по два пъти дневно.

Как действат инхибиторите?

Инхибиторите на протонната помпа значително намаляват количеството на киселините, които се произвеждат от стомаха, което от своя страна води до намаляване дразненето на лигавицата и така язвата се лекува по-успешно. В комбинация с антибиотиците, тези лекарства помагат за по-бързото справяне с инфекцията от Хеликобактер пилори.

Колко добре работи?

Инхибиторите на протонната помпа могат да блокират повече от 90% от производството на стомашни киселини. Тези лекарства работят доста по-ефективно от Н2 – блокерите или от антиацидите за предотвратяване и лечение на язви.

Повечето възпаления се лекуват в рамките на 4 седмици, въпреки че при някой хора са необходими и близо 2 месеца. Тези лекарства имат доказан ефект при справянето с язвите, а също и с кървенето, причинено от тях.

Медицински екип от „Фрамар“, публикува полезна информация за заболяването, която можете да намерите в здравния портал: http://problem.framar.bg/%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0

Вашият коментар