Луксозни имоти

Какво влияе върху стойността на недвижимите, луксозни имоти?

Значителна роля играе състоянието на имота – използваните материали за декорацията и износването им. При закупуване на имот в техническо средно състояние е необходимо да се отчитат допълнителни финансови инвестиции в подобряването. Важно удобство са печката или тоалетната в общите части. Такива влияят негативно на стойността на имота.

Заоч1нете с намиране на доказана агенцията за луксозни имоти Unique Estates.

Определянето на пазарната стойност се влияе не само от състоянието на апартамента, но и от цялата къща. Така например, ако наемателите решат да изолират типична сграда с няколко единици, то цената на апартаментите в нея се увеличава.

Оценителят ще разбере, от какви материали е построена сградата – дърво, тухла или други. Така ще може да разберете, дали през последните десет години са извършени ремонти или големи ремонти.

Инфраструктурата е много важна – ако просторните и добре поддържани жилища се намират в средата на гора и могат да бъдат достигнати само по черен път, по отношение на цената. Такъв обект може да бъде приравнен със стойността на много по-необичайно жилище, разположено на място с удобен достъп за автомобили и обществен транспорт. Много са търсени луксозните къщи в Драгалевци.

Разположение в сградата и етаж

Въпреки че има хора, които искат да живеят на партерния етаж, при оценка на имот в жилищна сграда, цената на апартаментите на приземния етаж обикновено е много по-ниска, отколкото на горните етажи. Понякога може да има по-евтини и апартаменти, разположени на последния етаж в сграда без асансьор.

Всички подложения на имоти тук: www.ues.bg.

Баня, душ или вана?

При оценката не се взема предвид това, което се инсталира в банята – душ-кабина или вана, а това е по-скоро въпрос на вкус (друго нещо е, че самият купувач трябва да провери дали има достатъчно място в стаята, за да инсталира вана или душ кабина). Наличието на сауна, разбира се, увеличава цената на апартамента: в нови апартаменти, хората вече могат да бъдат използват такова удобство, но в старите къщи това е по-скоро изключение, отколкото нещо обикновено.

Къде да паркирате коли и да съхранявате неща?

Определеното парко място винаги е голям плюс и това може сериозно да повлияе на цената на апартамента, особено ако се намира в район, където паркирането е проблем. Освен това, стойността на имота се увеличава със складова площ, например в подземен паркинг или в сутерена.

Слънчев законопроект и зеленина от прозореца

Важно е и в луксозния апартамент да е разположен, спрямо естествения източник на светлина – особено като се има предвид факта, че живеем в северни ширини, където често няма достатъчно слънчева светлина. Разбира се, купувачите предпочитат светли апартаменти и изглед от прозореца. По-приятно е да видите парка и зелените площи, отколкото улицата или други къщи. Въпреки това, при оценката, този аспект не играе голяма роля. В една и съща къща цените на апартаментите няма да се различават значително, ако в един от тях слънцето свети през деня, а в други има сянка. По-скоро това е фактор, който трябва да се вземе предвид при огледа на апартамента. Ето, защо оглед е по-добре да се прави през деня, а не вечер, когато е тъмно и трудно да се прецени, дали жилището е толкова светло, колкото обещава продавачът.

Емоциите не се броят

Хората често се чудят защо експертът е определил по-ниска цена за недвижимите имоти, отколкото са очаквали. Оценителите не вземат предвид субективната емоционална оценка, която обикновено се вижда от клиента при оценката (например добри съседи или потенциал, подлежащата на ревизия).

Също така, мярката за рекламните портали ues.bg всъщност не е мярка за цената – често имотът в крайна сметка се продава за по-ниска цена от първоначално посочения в рекламата продавач.