Какво означава отклонение от нормалният сърдечен ритъм?

Сърдечната честота се измерва с броят на ударите за една минута. Нормално е честотата да варира в зависимост от фактори като възраст или дали лицето води активен начин на живот или не (нормалната сърдечна дейност при спортистите например, е с по-бавен ритъм при състояние на покой).

Децата имат най-бърз пулс, като с възрастта той постепенно се забавя. Нормалната честота на пулса при бебетата между 0 и 3 месеца е между 100 и 150 удара. Когато детето стане на 1-3 години, пулсът му спада до 70-110, а когато стане на 12 години – 55-85 удара в минута.

Когато се получи ненормално бърз ритъм, тогава говорим за тахикардия, докато при необичайно бавен ритъм – за брадикардия. Специалистите по ритмични нарушения от Фрамар съветват да се отиде на лекар, който да изследва сърдечната ви дейност. Това ще бъде полезно за вас, защото много по-лесно ще можете сами да установявате получаването на аритмии. Възможните симптоми са отпадналост, завиване на свят, чувство на трептене в гърдите, както и болки и тежест в зоната около сърцето.

Това състояние не винаги е опасно за живота, дори има случаи, в които дори може да не го усетите, но има и някой видове анормална сърдечна дейност, при които без спешна медицинска помощ се стига до фатален изход.

За да избегнете усложненията при поява на сърдечни аритмии, информирайте се повече за това състояние, като посетите специализирания раздел на здравен портал „Фрамар“, а именно като кликнете тук: http://problem.framar.bg/%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BC%D0%B8%D0%B8