Какво представлява никотиновият инхалатор

Никотиновият инхалатор прилича на цигара. Съдържа  никотин. При вдишване никотинови изпарения се поемат в устата и гърлото. Разликата е, че никотинът не се абсорбира от белите дробове, както е при цигарите. В резултат не получавате същото количество никотин като при пушене. Никотиновите инхалатори се използват само ако са предписани от лекар. Той е практичен за онези, които имат проблеми с отказването от цигарите. Друго предимство е, че инхалаторът не доставя никотин толкова бързо, колкото цигарата. Рискът към пристрастяване или от превръщане на навиците, свързани с употреба на цигари към инхалатори, е нисък.

Как да използваме никотиновия инхалатор

Не започвайте да използвате такъв инхалатор, докато не спрете пушенето. Комплектът съдържа никотинов инхалатор и пълнители, съдържащи никотин. Поставяте пълнителя в инхалатора

Когато изпитате нужда да пушите, задръжте инхалатора между пръстите си и дръпнете от нея, както при цигарите. Това изисква много повече вдишвания, за да се получи същия ефект като при цигарите. Сменете пълнителя 20 минути след активно пушене. Пушенето през инхалатора за 5 минути ще Ви предостави достатъчно количество никотин за 4 пъти преди да се изпразни пълнителя. Почиствайте мундщука  редовно със сапун и вода. Не използвайте един и същ никотинов инхалатор за повече от 6 месеца.

Първоначално използвайте никотиновия инхалатор по-дълго и по-често. За няколко дни ще откриете как да го използвате по-рационално. Повечето хора използват 6 до 10 пълнителя на ден. Вашият доктор може да определи каква да бъде бройката им през първите седмици.  Не бива да се използват повече от 16 на ден, освен ако това не е препоръчано от лекаря. След като организмът Ви привикне към липсата на пушене, то докторът Ви ще препоръча да спрете да го използвате или да намалите дозата. Обикновено инхалаторите се използват за около 12 седмици и след това употребата им бавно се намалява.

Избягвайте пиенето на напитки, особено съдържащи киселина (като кафе, сокове и сода) 15 минути преди и след употребата на инхалатора.  Инхалаторът не работи добре при температури под 10 градуса по Целзий, така че би било добре да планирате употребата му по време на зимните месеци и при студен климат. Има вероятност да се получи зависимост от никотиновия инхалатор, но е рядка. Появяват се и странични ефекти. Затова е добре да се прочетат инструкциите за ползването му преди да се използва.