Какво представлява проблемът наречен „пиапизъм“?

Какво е пиапизъм?

Пиапизъм е медицинско състояние, при което пациентът изпитва постоянна и болезнена ерекция, която може да продължи над 6 часа, което не се предизвиква от някакво стимулиране. Съществуват два вида пиапизъм:

І. Ниско – дебитен – най-честата форма на болестта, произтичаща от бавното преминаване на кръвта през кръвоносните съдове на половият орган. Това преди всичко се дължи на увеличаване вискозитета на кръвта и при него се налага да се потърси спешна медицинска помощ, защото може да се получи увреждане на половия орган.

ІІ. Високо дебитен – това е рядка форма на заболяването, която се получава най-вече при травма (на половият член, перинеума или таза). Тази форма на пиапизъм не представлява заплаха за здравето.

Статистика за пиапизъм

Това състояние като цяло е изключително рядко. Честотата на пациентите, които се лекуват от тази болест варира между 0,5 и 6%. От пиапизъм могат да пострадат мъжете от всички възрастови групи, но най-често го получават младежите между 19 и 21 години и тези, които имат сърповидно – клетъчна болест.

Рискови фактори

Най-честата причина за пиапизъм са лекарствата, използвани при проблеми като еректилна дисфункция или импотентност. Спрейовете, с които се пръска директно върху половия член носят най-голям риск. Около 25% от случаите, свързани с това състояние са свързани с придружаващи заболявания като:

І. Напреднал стадий на рак

ІІ. Левкемия

ІІІ. Сърповидно – клетъчна анемия

ІV. Висок хемоглобин

V. Използване на антикоагуланти или други психотропни вещества.

VІ. Скорошни травми

Още за проблемите, свързани с пиапизъм можете да прочетете на следната страница: http://problem.framar.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8/%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F.html