Бракуване на кола

Какво трябва да за процеса по бракуване на кола

Бракуване на кола – денят, в който се разделяте със стария си автомобил рано или късно идва, колкото и да го отлагате. Всеки собственик на автомобил, малко или много се привързва към него, дори и това да е само едно превозно средство.

Погледнато от друг поглед, колата е машина. Това означава, че с минаването на годините амортизацията е неизбежна. С времето поддръжката на вече стария автомобил може да се превърне в досадно и скъпо занимание.

Най-доброто решение е да дадете старата кола за скрап. Така ще освободите място в гаража за новата и ще си върнете част от парите вложени в ремонти – с един куршум, два заека. Една от фирмите, които изкупуват коли за скрап е KolаZaSkrap.bg.

Как да подготвите автомобила за бракуване

Преди да потърсите фирма, на която да отдадете колата за скрап, трябва да извършите процес по подготовка. Като за начало прегледайте колата за лични вещи, които по принцип държите в нея.

След като сте сигурни, че повече няма да се движите с този автомобил, той трябва да бъде спрян от движение. Това се случва с подаване на писмено заявление до КАТ.

Много хора се заблуждават, че след като автомобила е спрян от движение, за него не се дължат местни данъци. Ще ви разочароваме, когато ви кажем, че това не е така.

Спирането от движение на автомобила не означава снемането му от отчет на Общината. Това означава, че задълженията по нея към местните органи не са прекратени.

Колкото по-дълго стои старата ви кола, толкова повече данъци ще плащате за нещо, което не използвате. Ако предадете колата за скрап, вие ще си спестите много от тези излишни разходи.

Какъв е процеса по прекратяване на регистрацията на автомобила

Процесът по дерегистрация на ненужен автомобил е много по-прост, от колкото някои хора си мислят. Тук има един важен момент, на който искаме да обърнем внимание.

Ако вече сте решили да предадете лекия си автомобил за скрап трябва да поискате писмен документ от фирмата за бракуване на кола. Наличието на тази бележка ще докаже пред КАТ, че ненужния автомобил ще бъде унищожен и няма да заема място на тротоара или между блоковото пространство.

Ако все още не сте решили, дали да дадете стария си автомобил за скрап, трябва задължително да имате гараж или частен имот, където да го съхранявате.

Нека си представим, че решението вече е взето. Намерили сте фирма, на която да предадете стария си автомобил за скрап и започвате да подготвяте документите по отписването на автомобила.

Процеса по дерегистрация изисква да посочите каква е причината за, поради която снемате номерата на своята кола. Това може да е повреда, конфискация, регистрация в друга държава, унищожение от природно бедствие.

Как да определите сумата, която ще ви изплатят за бракуване на кола

Има много фирми за изкупуване на стари автомобили, една от които е KolaZaSkrap.bg. Всяка фирма има свой ценоразпис, където са посочени сумите за изкупуване според теглото и марката на автомобила. Най-често се изготвя индивидуална оферта, която зависи от металите, от които е направено МПС-то.

Предаването на автомобила за скрап е освободено от такси. Разходите по транспорта на бракуваната кола се поемат от фирмата. В повечето случаи ще получите определената сума в брой, след извозването на МПС-то до депото. Запознайте се по-подробно с услугите на KolаZaSkrap.bg.