Как да наемете UX дизайнери: Ключови точки

Как да наемете UX дизайнери: Ключови точки

Дизайнерите преодоляват пропастта между продуктите и потребителите, създавайки задоволителни интерфейси. Тяхната работа надхвърля създаването на визуално привлекателни оформления. Те решават проблеми и използват дизайнерско мислене, за да отговорят на нуждите на потребителите.

Намирането на правилния подход към „Как да оценяваме UX дизайнерите“ може да бъде предизвикателство. И така, как се ориентирате в този процес? Как определяте дали кандидатът притежава необходимите умения, способности и културно съответствие?

В тази статия, съвместно с krasimirsimov.com, ще споделим с вас основните моменти за това как да наемете UX дизайнери.

Съдържание

 • Въздействието на добрия UI/UX върху бизнес успеха
 • Къде да търся UI/UX дизайнери?
 • Как да оценим UX дизайнерите?
 • Въпроси за интервю за UI/UX дизайнер
 • Често срещани грешки при оценяване на дизайнери
 • Последни мисли

Въздействието на добрия UI/UX върху бизнес успеха

Дизайнерите на UI/UX са архитектите, които стоят зад външния вид и усещането на даден продукт, как се навигира в него и колко добре отговаря на очакванията и нуждите на потребителите.

Инвестирането в добър UI/UX дизайн има пряко положително въздействие върху успеха на бизнеса и ето как:

 • Подобрено удовлетворение на потребителите. Добре проектираният продукт повишава удовлетвореността на потребителите, което води до по-голямо задържане на потребителите.
 • Повишени реализации. Добрият UI/UX дизайн помага да насочите потребителя към желаното действие, повишавайки процента на реализация.
 • Подобрено SEO класиране. Удобството за мобилни устройства, интуитивната навигация и бързото зареждане могат да повишат SEO класирането.
 • Изграждане на доверие. В дигиталния свят първото впечатление е важно. Професионално проектираният, удобен за потребителя уебсайт или приложение осигурява надеждност, изграждайки доверие на потребителите.

Като се има предвид решаващата им роля за успеха на бизнеса, фирмите трябва да дадат приоритет на обучението как да наемат UX дизайнери.

Къде да търся UI/UX дизайнери?

По темата как да набираме UX дизайнери, основният въпрос е „Къде да ги търсим?“. По-долу очертаваме някои от най-добрите източници, които да ви помогнат да намерите първокласни UX дизайнери.

 • Уеб сайтове за работа и кариерни сайтове. Уебсайтове като Indeed, LinkedIn и Glassdoor имат обширни бази данни с потенциални кандидати. Те ви позволяват да публикувате длъжностни характеристики, да задавате изисквания и дори да избирате кандидати.
 • Табла за работа със специфичен дизайн. Уебсайтове като Behance , Dribble и Coroflot са пълни с професионалисти, представящи своите портфолиа. Те също така предлагат услуги за обяви за работа, където можете да се свържете директно с дизайнерската общност.
 • Мрежови събития. Можете да срещнете страстни дизайнери на събития като UXPA събирания или местни UX Design Meetups. Тези конференции и срещи са добри за работа в мрежа.
 • Фрийланс платформи. Уебсайтове като Upwork, Freelancer и Fiverr предоставят възможност за намиране на UX дизайнери на свободна практика. Проверката за качество обаче може да бъде по-голямо предизвикателство на тези платформи. От съществено значение е да бъдете усърдни и задълбочени в оценката си.
 • Училища по дизайн и Bootcamps. Завършилите училища по дизайн често са нетърпеливи да покажат своите новонаучени умения. Те обикновено са добре запознати с най-новите техники и методологии.
 • Социални медии и онлайн общности. Платформи като Twitter и Reddit имат активни UX общности. Тук дизайнерите могат да споделят работата си, да обсъждат тенденции и да се ангажират с по-широката UX общност.

След като намерите потенциални кандидати, оценката на техните умения, портфолио и културно съответствие е от решаващо значение.

Как да оценим UX дизайнерите?

Това включва цялостен подход за изследване на техните технически и меки умения. По-долу са стъпките, които можете да следвате, за да сте сигурни, че оценявате кандидатите ефективно:

Преглед на портфолиото

Портфолиото на UX дизайнера е първото място за оценка на неговите умения и потенциал. Потърсете набор от проекти, които демонстрират широчината на техните способности. Фокусирайте се върху функционалността, използваемостта и подхода за решаване на проблеми, отразен в дизайна им.

Оценете процеса на проектиране

Помолете ги да ви преведат през проекта от началото до края. Съсредоточете се върху това как са идентифицирали и адресирали нуждите на потребителите, адаптирани към обратната връзка и направени промени по пътя.

Оценете разбирането на принципите на UX

В интервюто задавайте въпроси, за да прецените разбирането им за UX принципите. Те трябва добре да разбират основни понятия, включително:

 • Дизайн, ориентиран към човека ;
 • Прототипиране ;
 • Евристична оценка ;
 • Потребителски потоци .

Технически умения и инструменти

Уверете се, че владеят инструменти като Sketch, Adobe XD и Figma . Те също може да се нуждаят от познания за wireframing , прототипиране, кодиране, анализи и инструменти за изследване.

Практическа оценка

Задайте предизвикателство за проектиране, за да видите как се представят в сценарий от реалния свят. Трябва да е кратко упражнение, отразяващо работата, която ще вършат в ролята.

Умения за комуникация и сътрудничество

UX дизайнерите взаимодействат с разработчици, продуктови мениджъри, търговци и други заинтересовани страни. Те трябва да могат да формулират своите идеи, да приемат обратна връзка и да работят съвместно, за да постигнат най-добрия резултат.

Културно прилягане

Също така е важно да прецените дали кандидатът се вписва добре във вашата фирмена култура. Техните ценности съвпадат ли с тези на вашата организация? Отворени ли са към вида работна среда, която имате (напр. дистанционно, гъвкаво работно време и т.н.)?

Можете да вземете по-информирано решение за наемане, като вземете предвид всички тези фактори. Част от това да знаете как да оценявате UX дизайнерите е да задавате проницателни въпроси за интервю, които разкриват техните дизайнерски способности.

Въпроси за интервю за UI/UX дизайнер

От решаващо значение е да задавате въпроси, които обхващат широк кръг от теми. Ето някои примерни въпроси за интервю за UI/UX дизайнер, които можете да обмислите:

Разбиране на техния процес на проектиране:

 • „Можете ли да опишете процеса на проектиране, който следвате, когато стартирате нов проект?“
 • „Как идентифицирате и включвате нуждите на потребителите във вашите проекти?“
 • „Можете ли да опишете кога е трябвало да промените дизайнерския си подход въз основа на отзивите на потребителите или бизнес нуждите?“

Технически умения и решаване на проблеми:

 • „Кои са вашите инструменти за проектиране и защо ги предпочитате?“
 • „Можете ли да дадете пример за сложен проектен проблем, който сте срещнали и как сте го решили?“
 • „Как потвърждавате дизайнерските си решения?“

Сътрудничество и комуникация:

 • „Как се справяте с отзивите и критиките относно вашите проекти?“
 • „Разкажете ни за момент, когато е трябвало да обяснявате решенията си за дизайн на не-дизайнери.“
 • „Опишете момент, когато трябваше да си сътрудничите с разработчици или други заинтересовани страни, за да вдъхнете живот на дизайна.“

Ориентиран към потребителя дизайн и съпричастност:

 • „Как подхождате към проучването на потребителите? Можете ли да споделите пример от вашия опит?“
 • „Опишете проект, в който сте направили значителна промяна въз основа на отзивите на потребителите.“
 • „Как балансирате бизнес целите на вашите проекти и нуждите на потребителите?“

Специфично за портфолиото:

 • „Можете ли да ни преведете през любимия си проект във вашето портфолио?“
 • „Кой беше най-предизвикателният проект, по който сте работили, и как се справихте с него?“
 • „За проект X във вашето портфолио, на какви ключови нужди на потребителите се обърнахте?“

Култура и личностно израстване:

 • „Как се справяте с кратки срокове или стресови ситуации?“
 • „Какви стъпки предприемате, за да сте в крак с най-новите дизайнерски тенденции и технологии?“
 • „Как за вас изглежда добрата работна култура?“

Тези въпроси за интервю за UI/UX дизайнер трябва да ви дадат представа за способностите на кандидата.

Често срещани грешки при оценяване на дизайнери

Вече знаете как да оценявате UX дизайнерите, но има нещо друго важно в този процес. Работодателите понякога допускат грешки, които могат да доведат до по-малко от оптималните резултати. Ето някои често срещани и как да ги избегнете.

Фокусирайки се единствено върху естетиката

Въпреки че красивото портфолио може да бъде впечатляващо, фокусирането единствено върху визуалната привлекателност може да пренебрегне ключовите аспекти на UX дизайна. Това е ориентиран към потребителя дизайн и използваемост за решаване на проблеми. Винаги се задълбочавайте в начина, по който дизайнерите подхождат и решават дизайнерски проблеми.

Разчитайки на безлични тестове

Въпреки че тестовете за проектиране могат да бъдат ценни, те трябва да отразяват проблеми от реалния свят. Избягвайте общи или абстрактни тестове, тъй като те може да не ви дадат точна представа за възможностите на дизайнера.

Пренебрегване на продължаващото учене

Работодателят може да направи грешка, като не попита за методите на обучение на дизайнера. Какви стъпки предприемат, за да бъдат в течение с най-новите тенденции в дизайна?

Последни мисли

Знанията за това как да оценявате UX дизайнерите надхвърлят изследването на тяхното портфолио. Цялостният подход към наемането е от ключово значение, за да се гарантира, че ще включите добри дизайнери, които са подходящи за вашия екип.