Как работят подгревните свещи

Как работят подгревните свещи?

Подгревната свещ е електрически компонент, който загрява въздушната и горивната смес до точните температури за запалване на двигателя. Освен това помага за поддържане на температурата в горивната камера. Износена или дефектна подгревна свещ ще накара двигателя да работи лошо и дори може да доведе до прекъсване на запалването.

Независимо дали се чудите как работят подгревните свещи или имате проблеми с вашите, тази статия ще ви помогне да определите дали трябва да смените подгревните свещи или не. Той също така обсъжда симптомите на неизправна подгревна свещ, както и проблемите и признаците на изгоряла подгревна свещ.

Как работят подгревните свещи - снимка

Проблеми с подгревни свещи

Различни видове двигатели използват подгревни свещи, за да улеснят процеса на стартиране на студено. Въпреки това, ако вашите свещи не работят добре, може да изпитате редица проблеми, като неефективно горене, трудно стартиране, черен дим и дори повреда на двигателя. Добрата новина е, че проблемите с подгревните свещи могат лесно да бъдат разрешени.

За да коригирате проблеми с подгревни свещи, първо трябва да определите коя част е проблемът. Свещите обикновено са свързани последователно. Броят на им ще варира в зависимост от размера на двигателя.

Ако имате проблеми с подгревните свещи, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите температурата им. Подгревната свещ има нагревателен елемент, който се управлява електрически. За да проверите температурата, трябва да свържете червения кабел от вашия волтметър към свещите. След това включете двигателя, за да видите дали светлината на подгревната свещ остава включена.

Как работят подгревните свещи - проблеми

Симптоми на неизправна подгревна свещ

Симптомите на неизправна подгревна свещ могат да бъдат трудни за определяне. Някои от симптомите включват лоша производителност, намалена горивна ефективност, лошо ускорение и прекъсване на запалването. Ако изпитвате тези симптоми, време е да закарате автомобила си на преглед. Това ще гарантира, че вашият двигател е в добро състояние и че няма да останете без превозно средство за продължителен период от време.

Дефектната подгревна свещ може да причини сериозна повреда на вашия двигател и може да има и други нежелани ефекти. Един добър начин да разберете дали трябва да смените вашите подгревни свещи е да използвате инструмент за диагностично сканиране.

Подгревната свещ е електрически компонент, който функционира като нагревателен елемент. Предназначен е за загряване на горивната камера на дизелови двигатели, преди да запалят. Ако не успее да свърши работата си, вашият двигател няма да стартира.

Може да забележите, че колата ви се бори да запали, ако шофирате в студено време. В зависимост от вашето превозно средство може да забележите, че трябва да натискате педала на газта многократно, за да накарате двигателя да се завърти. Това е знак за дефектна подгревна свещ. Ако забележите, че вашият двигател трудно стартира, трябва да го занесете на квалифициран механик за преглед.

Как работят подгревните свещи - неизправни

Признаци на изгоряла подгревна свещ

Наличието на изгоряла подгревна свещ може да бъде сериозен проблем за вашия двигател. Това може да доведе до прекъсване на запалването на двигателя и невъзпламеняване на горивото, което в крайна сметка ще намали работата на двигателя. За щастие има няколко признака, които можете да търсите, когато забележите изгоряла подгревна свещ във вашия двигател.

Ако вашите подгревни свещи причиняват прекъсване на запалването на двигателя, ще забележите, че колата ви не ускорява плавно. Може също да забележите бял или черен дим, излизащ от ауспуха. Трябва също да проверите светлините на таблото. Това ще ви каже дали трябва да смените подгревна свещ или двигателят се нуждае от други ремонти.

Дефектната подгревна свещ също може да доведе до трудно стартиране на вашия двигател при студено време. Това може да бъде проблем при пълноразмерни камиони с V8 двигатели, които често имат осем цилиндъра.

В допълнение, изгорелите подгревни свещи също може да причини прекъсване на запалването на двигателя, което може да доведе до други проблеми. Може също да забележите лошо ускорение и нисък заряд на батерията. Най-добрият начин да проверите за лоша подгревна свещ е да помолите квалифициран механик да диагностицира проблема.

 

Вашият коментар