бели дробове снимка

Кои са най-често срещаните белодробни заболявания и как да се предпазим?

Астма

Астмата е много често срещана сред всички белодробни заболявания. По време на астматичен пристъп бронхите внезапно се свиват и човек не може да диша. Това се случва най-често през нощта, при стрес или при физическо натоварване. Ето защо, ако имате астма, винаги трябва да дишате чист въздух. Експертите препоръчват укрепване на белите дробове с умерена физическа активност, да не пушите и да не живеете в замърсени райони.

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е третият най-често срещан рак в света и едно от честите белодробни заболявания. Към днешна дата тютюнопушенето (както активното, така и пасивното) е най-честата причина за рак на белия дроб. Токсичните вещества могат дори да попаднат върху дрехите или косата и след това във въздуха, който дишаме. Ако някой от семейството ви има анамнеза за рак на белия дроб, трябва да сте по-внимателни, защото тогава собственото ви тяло е изложено на по-голям риск. Обикновено ракът на белия дроб се открива късно. С химиотерапия или лъчева терапия можете само да се удължи живота. Ето защо, най-ефективният метод за борба с рака на белите дробове е превенцията и най-важното – откажете се от тютюнопушенето.

Бронхит

Той е сред тези белодробни заболявания, които се причиняват по-рядко от бактерии и по-често от вируси. При наличие на силна и продължителна кашлица е възможно да имате хроничен бронхит. Това обикновено се случва, ако не се лекува правилно острата инфекция. Рискът от превръщане на заболяването в хронично също се увеличава, ако бронхите са изложени на много замърсители, твърдят специалистите. В този смисъл измиването на ръцете предпазва от инфекция.

Пневмония

В случай на пневмония се засягат не белодробните пътища, а самата белодробна тъкан. Подобно на бронхита, пневмонията се причинява от инфекциозни микроби във въздуха, който дишаме. Когато лекарят прослушва белите дробове на пациента, той чува, че те пукат, когато диша, защото възлите се отделят. Повечето от микробите, които причиняват пневмония, са лесни за лечение. Още по-добре е изобщо да няма инфекция. Затова подсилете имунната си система с упражнения и балансирана диета.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Хроничната обструктивна белодробна болест се характеризира с трайно и необратимо разрушаване на белодробната тъкан. Известно е, че около 20% от пушачите развиват ХОББ. За пациентите е особено трудно да издишват, тъй като клетките на бронхите се унищожават след издишване.

Вашият коментар