Зъбни коронки

Коронка на зъб – колко струва поставянето?

Имате ли нужда от зъбна коронка? Цената на зъбните коронки варира значително. Разберете тук кои зъбни коронки ще покрие вашата здравноосигурителна компания и с какво съвместно плащане трябва да се съобразите.

Процес на лечение

Обикновено са необходими две срещи за поставяне на корона. При първото назначение разрушената част на зъба се отстранява под упойка, след което се прави отпечатък за короната. Короната се поставя при второто назначение.

Цената на зъбната коронка

Цената на зъбната корона зависи от разходите се състоят от обработката, материалите и вида на короната. Здравната каса допринася за общите разходи за стандартната грижа с фиксирана субсидия от 50 процента от разходите, ако поддържате бонус книжка до 65 процента. С частна допълнителна стоматологична застраховка е възможно да се възстановят изцяло разходите. Доплащането от 50 до 65 процента обаче се увеличава, ако пациентите изберат лечение, което се отклонява от стандартните грижи, тъй като това е по-скъпо. В много случаи обаче високоефективната допълнителна стоматологична застраховка покрива разходите за такава частна медицинска помощ.

В случай на взискателни възстановявания, вие сами поемате разходите за короната на зъба. Пациентът сам поема разходите за по-взискателни грижи.Тези частни услуги се изчисляват, като се използва тарифата за зъболекари и могат да варират значително поради различните цени и лабораторни разходи. Сравнението спестява много пари тук.

Керамични корони – естетическият, по-скъп вариант

Ако искате почти естествено изглеждаща нова корона на зъба, тя ще бъде по-скъпа, но естетически почти незабележима. Керамичната коронка не съдържа никакви метали и следователно е с цвят на зъби от самото начало. Зъболекарят ще работи с вас, за да изберете правилния нюанс. Коронката на зъба се адаптира идеално към шийката на зъба.

Разходи за зъбна корона

От 2005 г. здравните осигуровки плащат редовно стоматологичната помощ. Това се основава на стоматологичните манипулации, които отчитат текущото цялостно състояние на зъбите. Фиксираната субсидия от здравноосигурителните компании балансира 50 процента от средните разходи за стандартни грижи. Стандартната грижа е снабдяването на зъбната коронка при стандартна терапия.

Ако се желаят повече естетични корони, фиксираната надбавка остава в нормата на стандартната доставка. Здравната застраховка осигурява тази стандартна грижа за зъбните коронки. За коронясването тези със задължително здравно осигуряване получават фиксирана надбавка, която по принцип покрива половината от разходите за стандартни грижи.