Механизъм на ума и йога

Йога освен серия от упражнения е и философия за цял живот. Благодарение на нея човек може да постигне така желаното щастие, което на някои цял живот се изплъзва измежду пръстите, като пясък. За да постигне обаче това щастие, човек първо трябва да постигне мир със самия себе си, с вътрешното си Аз. И йога може да помогне много. Освен със серия упражнения и медитация, добре е да се промени самият модел на мислене на човека. Например, когато човек се стреми към нещо, най-често мислите му изглеждат така: „Искам тази кола„, „искам тази служба„, „искам да живея еди къде си – тогава ще бъда щастлив„. След като обаче желания обект или служба са вече в ръцете му, той започва да иска друга, нова играчка, и да търси удоволствия другаде. Но външните обекти никога не донасят щастие.

Факт е, че човек е способен чрез своите умения и знания, да натрупа много материални ценности, да достигне високо положение в обществото. Но каквото и да прави, умът му си остава все същият. И се случва така, че пак не е щастлив. Защо се получава така? Нали има всичко, за което някога е мечтал? Самото удоволствие обаче не идва от самите обекти, каквото и да си мисли човек, а от подхода и отношението към външния свят. Всеки преминава през по-леки или по-трудни периоди от живота си. Когато човек посреща пречките с ведър ум, той живее по-щастливо.

Как обаче да вземем контрол над вътрешния мир? Най-малкото човек има още един в тъмата зад очите си, който постоянно говори, анализира и коментира. Това е вътрешния ни Аз, това е съвестта или просто умът, който непрекъснато говори със себе си. Необходимо е методично да се забави това неспирно бърборене. И така вътрешния диалог ще се фокусираме върху положителни и възвисяващи обекти. Оттам започва и по-ефективния живот, за който всеки мечтае.

Лесно е да се каже, но трудно да се направи. Умът не се моделира така лесно. Има толкова много теории за неговото действие, но все пак умствените процеси на човека са сякаш все още неуловими. Не сте ли се чудили защо толкова често, колкото и да се зарича човек, пак попада в едни и също разочарования, защо постоянно се изправяте пред едни и същи проблеми? Има ли свободна воля изобщо? Да, има, но само, когато я използваме, за да скъсаме с навиците си. Въпреки това, че постоянно говорим за свободно общество, това изобщо не е така. Всичко е обвързано с човешките желания и емоции. Умът е малко като грамофонна плоча. Той съдържа в себе си прорези или впечатления, наречени на санскрит САМСКАРИ. Образувани от определени мисловни вълни – ВРИТИ – те стават навик.

Някои от тях са вредни навици, други не чак толкова. За да се отървете от тях може да ви помогне и йога. Ще трябва да се научите всеки ден да се отдавате на медитация, изхвърляйки всякакви мисли и вероятно скоро ще успеете да контролирате ума си. В противен случай ще стане роби на своите желания, като много други хора.