Неокласицизъм в интериора

Ако винаги предпочитате „златната среда“, ако се интересувате от съвременната интерпретация на вековни традиции, ако можете да приемете идеята, че изисканият лукс може да бъде изпълнен в духа на нашето време, неокласическият стил със сигурност ще ви заинтересува. Без да избледнява популярността на класиците, лесно се обяснява неговата универсалност – тя винаги се появява в средата на всякакви стилистични крайности. Появата на неокласическия стил е напълно естествен феномен, като реакция на модерността, към желанието не само да не забравяме традициите, но и желанието да ги интерпретираме с помощта на съвременни материали и настоящи дизайнерски идеи. Неокласическата насока позволи дългогодишните традиции в дизайна да се адаптират към нашата реалност.

Декорацията на стаите, украсени в неокласически стил, е главно в нюансите на бялото, пясъчни, бежови, сиви, кафяви, златисти цветове. Те често служат като основни тонове за създаване на общо настроение на интериора. По-тъмни, по-цветни, понякога дори ярки цветове се използват като ненатрапчиви акценти, подчертавайки геометрията на помещението.

Идеалната възможност за създаване на неокласически интериор е в просторни, светли стаи с високи тавани и големи прозорци. Ако в такова жилище има и голяма всекидневна, дизайнът ще бъде най-автентичен. Точно симетрията и подредбата на всички елементи на интериора е една от отличителните черти на неокласицизма, като последователи на класическите тенденции. Предимството на неокласиализма е, че в зависимост от вашите приоритети и финансови възможности (и дизайнът в стил неокласицизъм е скъп), можете да създадете всяка версия на интерпретацията на традиционния стил – от кралски апартаменти до лаконичен интериор на мегаполис.

Но броят на мебелите в интериора не трябва да затрупва пространството. Усещането за пространство и свобода е неразделна част от концепцията за неокласицизъм. Важно е винаги да имате предвид баланса на функционалността и декорацията. Правилните пропорции са ключът към създаването не само на автентичен интериор, но и на среда, в която ще бъде удобно за домакинствата и техните гости.