бенки

Оперативно премахване на бенки

Бенки, това са често срещани пигментни израстъци на кожата. Те могат да бъдат неракови, ракови и гранични. Нераковите бенки не са опасни и не е задължително винаги да се отстраняват.

Въпреки това, някои хора предпочитат да бъдат премахнати, независимо дали крият опасност или не, като това е техен личен избор.

Дерматохирургията предлага различни методи за отстраняване на бенки, като в отделните случаи могат да са препоръчителни различни типове процедури (разгледайте в AestheDerm.eu).

Премахване на бенки със скалпел

Ако бенката ви е голяма и е враснала дълбоко в кожата, може да се наложи лекарят да извърши по-дълбоко изрязване със скалпел, така че да е сигурен, че е премахнал всички остатъци от нея.

Ако бенката е само повърхностна, може да се премахне чрез процедура, наподобяваща бръснене. При нея с помощта на скалпел лекарят ще изстърже слоевете от бенката, докато тя изчезне. Разбира се, и при двете процедури със скалпел се използва местна анестезия.

Лазерно отстраняване на бенки

Някои бенки могат да бъдат премахнати с лазер. Това най-често се прави с малки, плоски, неракови бенки. По време на лазерното отстраняване, дерматохирургът ще използва лазерно лъчение за да унищожи тъканта на бенката.

За да премахнете напълно бенка с лазерна терапия, може да се наложи да се извършат две или три последователни процедури.

Лазерното отстраняване на бенки може да бъде доста подходящ вариант, ако бенките са на труднодостъпни места, като например на ушите или върху чувствителни и видими области на кожата, като на лицето например.

Лазерите също могат да бъдат добро решение ако искате да премахнете повече от една бенка в рамките на една процедура.

Отстраняване чрез замразяване

Нераковите бенки, които са разположени само на повърхността на кожата, понякога могат да бъдат отстранени с помощта на замразяване. Ако вие и вашият лекар решите, че замразяването е подходящ избор, специалистът ще използва течен азот, за да я замрази. Заради замразяването е възможно да се образува малък мехур на мястото, на което е била бенката.

Кога премахването на бенки трябва да бъде извършено от дерматолог

Има някои случаи, в които бенките не се махат само за Здраве и Красота. Тогава те е задължително да бъдат отстранени само и единствено от дерматолог. Това се прави ако:

  • Дадена бенка е ракова или потенциално може да стане такава;
  • Ако имате множество бенки;
  • Ако бенката се е променила по форма, цвят или размер;
  • Бенката ви е на лицето ви или друга област, където бихте предпочели да нямате белег.

Вашият коментар