Островите

Островите в Гърция. Като цяло се делят на няколко основни групи. Именно шест на брой групи. Започваме първо с Цикладските острови наричани на кратко Циклади. Това е наименованието на островна група , намираща се в раона на Егейско море. Именно сред най-големите и известни сред тях са Санторини. За които е споменато подробно в предходните статии. След това Миконос, Наксос, Парос, Иос, Аморгос, Милос, Кимолос, Андрос, Сирос и Тинос.
Втората класификация принадлежи именно на Додеканезките острови (Додеканези) или наричани още Южните поради. Тяхното местонахождение е интересно, а именно , защото се намират до югоизточния бряг на Турция. Имената на най-известните от тях са именно Татмос, Кос, Родос, Астипалея и Лерос.
Следващата група за класификация е именно на Северноегейските острови, които са известни още като Североизточни Егейски остови. Това са група от острови, които не са групирани на физически аспект. Единственото, което ги обединява е именно общата им административна цел, а точно туристите.
Следващите са Спорадските острови, наречени още Северни Споради. Разположени са на Егейско море.

Йонинските и Сароническите острови са другите две групи, на които се разделят Гръцките острови. Всяка група допълва с красотата си и  спецификата си.

Няма специфика, която те притежават, да не е заинтригувала турист. Част от тях са островите Егина, Порос, Хидра.Остров Крит, е отбелязан в самостоятелна група именно заради големината си и площта си , разположен е именно в най-южната част на нашата съседка. Остров Корфу е известен още като остров Керкира), Закинтос, спада в същата група както и островите Левкада, Кефалония, Итака и Китира заедно с множество по-малки островчета.

Отново ще споменем неприкрития факт, че тези острови, независимо от класификацията си и местонахождението им , се класифицират като едни от най-желаните, масово желаните острови на Европа. Както за млади , така и за стари. Както за авантюристи, така и за семейства, търсещи уют.