Претоварването на работното място по време на бременност може да афектира върху размера на бебето

Едно ново проучване показа, че бременните жени, които стоят дълго време прави и работят по над 40 часа седмично, може да родят по-малки бебета.

В изследването се вижда, че жените прекарващи продължително време без да сядат през своята бременност, като това се отнася най-вече за секторите на продажбите, грижите за деца и учителските професии, раждат деца, които имат с един сантиметър по-малки глави от средните стойности. Освен това и теглото на тези новородени е доста под нормата.

Около половината от жените в изследването са работили между 25 и 39 часа седмично, а една четвърт е прехвърляла 40 часа. Останалата четвърт от участничките са работили под 25 часа.

В началото, жените които работят най-много имат само малко по-малки ембриони от тези, които работят най-малко. Разликите обаче стават чувствителни след настъпване на третия триместър. Дали тези разлики засягат дългосрочното развитие на бебетата не е известно.

Защита на работещите бременни жени

Това изследване показва, че са необходими промени в моделите на заетостта за бременните. Оптимизирането на работата е важно, тъй като участието на жените в репродуктивна възраст в трудовия пазар все повече нараства. Промените, които трябва да се направят е да се поставят лимити за:

– работата на смени

– нощния труд

– времето прекарано на крака

– вдигането на тежки предмети

– шума

Тези мерки ще са най-ефективни, ако се фокусират върху третия триместър от бременността.

Още за бременността и промените, които настъпват в организма през този период, можете да прочетете на тази страница: http://problem.framar.bg/%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82