Причини за появата на бели петна по кожата

Появата на бели петна по кожата може да бъде причинено както от околната среда, така и от генетични фактори. Тези петна са основно в резултат на загуба на пигментация и те могат да засегнат всяка една част от тялото. Самият пигмент меланин се произвежда от специализирани клетки наречени меланоцити. Според специалистите по бели петна по кожата от Фрамар, проблемът идва от това, че производството на меланин не достатъчно, заради неефективно действащи или умиращи меланоцити. Повече информация за общата картина на заболяването можете да прочетете тук: http://problem.framar.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BE

Здравословните състояния, които могат да причинят унищожението на тези пигментни клетки са основно витилиго, питириазис алба, лишеи и идиопатична хипомеланоза.

Белите петна по кожата могат да бъдат сегментирани и несегментирани, като вторите са силно симетрични и когато се появят например върху едната ръка, то под същата форма и на същото място те се получават и върху другата ръка. Сегментираният тип пък е най-често появяващ се върху горната част на тялото, като например върху гърдите, плешките на гърба, раменете и лицето. При тях не се наблюдава абсолютно никаква симетрия.

Като цяло този проблем може да засегне цялото тяло и човек напълно за изгуби цвета на кожата си, която става бяла, както при албиносите.

Най-добрият пример за човек, който от черен е станал бял е „Кралят на поп музиката“ Майкъл Джексън.