Разноцветен лишей – характеристики и общ преглед на проблема

Разноцветният лишей (известен също като разноцветен питириазис) е гъбична инфекция, която причинява кожни обриви. Те формират много малки петънца, които обикновено се появяват в горната част на тялото, обикновено в областта на гърдите и гърба. Петната са гладки и могат да бъдат бели, розови, червени, да са като цвета на кожата или кафяви. Кожата в заразените области е възможна да започне да се люспи. Повече информация за този вид кожен проблем, можете да получите  тук: http://problem.framar.bg/%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B9.html

Разноцветен лишей се причинява от дрождите Pityrosporum orbiculare, които са вид гъбички. Те обикновено се намират върху кожата, но когато времето стане горещо и влажно, тогава те намират по-добра среда за развитие и могат да започнат да се размножават неконтролируемо, в резултат на което се получава кожният обрив.

Този тип лишей се развива най-често при подрастващите и при младите хора, защото кожата им има тенденцията да се омазнява, но той може да се срещне и при по-възрастните, които имат мазна кожа. Това заболяване не е заразно. Лечението му се прави с локални лекарства, които се намазват върху засегнатите области. Такива са кремовете, различни разтвори или медицински шампоани. Днешните методи имат много добри резултати срещу разноцветният лишей. Има обаче по-тежки случаи, при които може да се наложи използването на противогъбични медикаменти под формата на хапчета. По принцип този лишей не е труден за лечение, но има известен риск да се върне след 1-2 години.