Рискови фактори „отключващи“ появата на предсърдно мъждене

Рискови фактори, които не можете да контролирате

Освен сърдечните заболявания, има и други фактори, които повишават риска от развитие на предсърдно мъждене. Някой от тях са извън контрол от ваша страна. Под повишен риск сте когато:

* сте от мъжки пол и от бялата раса

* сте на възраст над 60 години

* имате фамилна анамнеза за предсърдно мъждене

Рискови фактори, които можете да контролирате

Начинът на живот и навиците също могат да повлияят за повишаване риска от получаване на този тип нарушение на ритмичното сърцебиене. Предсърдното мъждене е свързано със:

* затлъстяването

* заболявания на белите дробове

* стимуланти, включително и някой незаконни, като например наркотиците, а също така и никотин и кофеин.

* някой лекарства, предписвани от личния ви лекар, като например Албутерол

* консумация на прекалено големи количества алкохол

Операциите на сърцето също могат да отключат предсърдното мъждене

Операции, като коронарния байпас на сърцето или друг вид хирургически интервенции могат да предизвикат това мъждене. При хората над 65 години, който и да е тип може да „дръпне спусъка“ на този тип отклонение от нормалното сърцебиене. Когато предсърдното мъждене се получи след операция, то може да доведе до риск и от други усложнения. За щастие, в този случай проблемът е с кратка продължителност, обикновено продължаваща само през възстановителния период след операцията.

Повече информация по тази тема, можете да получите, като посетите специалния раздел на здравен портал „Фрамар“: http://problem.framar.bg/%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BC%D0%B8%D0%B8

Вашият коментар