Тратака при йогите – йога практика

Има една практика в йога, която се ползва за съсредоточаване на ума и фиксация на погледа в една точка. Тя се казва„Тратака“. Упражнението е изключително благотворно не толкова за самото зрение, макар и на него да оказва влияние, колкото на съзнанието, като го прави по-дисциплинирано, и преди всичко придобива ценната способност да не се отвлича със странични мисли.

Когато даден човек иска да успее в нещо, то трябва да знае едно много важно правило, а именно, че успехът му зависи от способността да се концентрира и да не се разсейва. Гениалните хора притежават вродена предразположеност към концентрация на вниманието в  различни сфери на живота.

Общият девиз на йога, който всички, занимаващи се с тази философия трябва да знаят е, че това, което може един, го могат всички. Така е и с тратака . Всеки може да се научи да го практикува, за да се превърне в силно концентриран индивид във важните начинания в неговото ежедневие. Същността на тратака се състои в това, че тя успокоява ума и нервната система, която често е прекалено напрегната, освен това и дихателният процес и съня, който става по-дълбок и зареждащ с енергия, без да се прекъсва.

За да направите тратака ви трябва само един предмет, върху който да съсредоточите погледа си. Това може да е всичко, което попада в полизрението ви и което ще задържи погледа ви –  рисунка, пламъкът на свеща, черна точка върху бяла повърхност. Най-доброто  време за тратака е между 4 и 6 ч. сутринта ,  след асаните и пранаямата, но разбира се може да се прави и по всяко друго време.

Вашият коментар