Троодос

Троодос.Троодос е името на най-голямата по глоемина планина , намираща се на остров Кипър. На връх Олимп се намира и най-високата надморска височина – 1952метра. Планината с име Троодос е разположена именно в задната област, част на Кипър. Тя е известна именно със своите курорти, планински курорти в комбинацията с прекрасните, живописни планински селца. Има и доста известни манастири и църкви. Манастирите са византийски . Един от тях се слави като най-известен. Това е манастират наименован „Манастирът Кикос“. Именно той е основан през двадесет и първи век. Причините планината да е със статус „Светевно известна“ е именно комбинацията между природното богатство, климатът и културното наследство на Троодос. Рядко срещана комбинация, поради което е и световно известна дестинация за туристи. От цял свят туристи посещават планината, за да си откраднат възможността за отдих на природно красиво място. Преобладаващ е климатът от типа средиземноморски.  Това е считано за нормално именно поради това, че на цял Кипър климатът е средиземноморски. Средиземноморси климат означава наличието на горещи и сухи лета , в комбинация с влажна и прохладна зима. Причината за максималното количество валежи за Кипър и дори през някои години той да превишава 1000мм за година, е благодарение на височината и планинския релеф.
Снеговалежи са налични през всяка година в зимния сезон.  Снежната покривка се съхранява за период около три до четири месеца през зимата , именно на самият връх Олимп. Темперетурите са максимални и минимални, като стойности на такива са отчетени точно като минус 10,2 градуса по целзии, а максималните са плюс 35,4 градуса по целзии.

Природата е разнообразна. В района на Троодос е богата именно на горски масиви както и на огромно, голямо количество ендемични растения. Има си типични животни, някой от тях са по-атрактивни, други не. Именно редките животни предизвикват интерес, като например кипърския планински овен, наречен муфлон. В последните години е забранено ловуването на този вид планински овен. Още видове животинки съществуват в тази планинска зона , а именно лисици, зайци и др.