Цветовете на косата

Цветовете на косата. Интересна тема, интригуваща не само жените, но и мъжете. Психологическата нагласа и на двата пола към цветовете е различна. Именно през различните епохи е съществувало различно предпочитание към цвета на косата на жените , така и на мъжете. В отделните култури както в много неща така и различният цвят на косата е имал различно значение.От векове насам в западната култура съществуват нескрити симпатии към блондинките. В последствие тази тенденция се е разпространила и в американската култура. Изключения, разбира се прави заради самата снежанка. Брюнетка.Предпочитанието към блондинките е обяснимо именно поради факта, че русата коса и светлите тонове символизират ангелски същности, женственост,невинност, доброта, възвишеност. Основно тези разбирания за ангелските същности са разпространени сред християнските народи. Повечето европейски бебета се раждат именно белички и светлокосчета. Те носят със себе си крехкост, невинност и всички гореописани качества, свързани с русокосите дами. Факт е , че русата коса при естествените блондинки се смята именно за белег за високо естрогенно ниво. Тъмнокосите дами е всеизвестно, че символизират, страст , сила, могъщество в комбинацията с червено червило.

По- голям интерес предизвиква самата форма на косата. Именно за нея по-млко се замисляме. Когато говорим за някоя жена, първичният въпрос на приятелка към друга е какъв цвят и е косата.
Но дължината, както и цвета разкрива много за персоната, стояща отсреща. В днешно време такова решение е продиктувано от модата или личностно, за хора не подвластни на модата. В различните култури, символиката на косата е съвсем различна. Като пример в европейските и индианските. Сред тях косата е имала символиката на могъщество, спрямо дължината си , благородство . Право на дълга коса са имали единствено кралските особи, за другите това било забранено. В самият „Речник на символите“ на Шевалите и Геербрант пише, че косата е основният показател и коз на мъжете да разберат, дали една жена е благоразположена, при спуснати коси или сдържана, при прибрани, вързани коси. В русия дори омъжените жени прикриват косите си и имат една всеизвестна поговорка – момичето е свободно да се забавлява докато главата му, косата и не е покрита или прибрана.