счетоводни услуги

Цена на счетоводни услуги как се определя

Цените за счетоводни услуги в България могат да варират в доста широки граници. Ето защо, преди да изберете счетоводна фирма или счетоводител, е добре да се консултирате с няколко доставчика на услуги, за да сравните цените и да изберете най-подходящата за вас фирма.

Цена на услугите според обема на работата

Цената на счетоводните услуги може да се определя в зависимост от много фактори и обемът на работата, която трябва да бъде извършена, е един от тях.

Така например, ако фирмата е сравнително малка и не изисква твърде много счетоводни записи, цената на услугата може да бъде доста по-ниска.

И обратно – ако дадена фирма има много служители, ако трябва да се обработват много документи (особено фактури), тогава това може да повиши цената.

Цената за счетоводни услуги според сложността на задачите

Ако счетоводните записи са сложни или изискват по-голяма експертност от страна на кантората, цената за счетоводно обслужване може да бъде по-висока.

Така например, ако фирмата има сложни за изчисляване данъчни задължения, като например международни транзакции или специфични данъчни разпоредби, цената може да бъде по-висока.

Цената на услугата според опита и квалификацията на счетоводителя

Както и в много други сектори, опитният и квалифициран счетоводител е твърде вероятно да има по-високи цени за услугите, които предлага.

Това е лесно разбираемо, тъй като този тип по-опитни експерти могат да предоставят и доста по-качествени счетоводни услуги.

Разбира се, това не е задължително. Трябва да се каже, че понякога можете да попаднете на доста добри специалисти, които извършват услугите си за доста разумни цени (вижте на Acc-ConsultCo.com).

Цени на счетоводните услуги според локацията

Географската локация на счетоводната кантора оказва голямо влияние върху цените на счетоводните услуги.

Последните може да варират и в зависимост от града, в който се намират, като разликите понякога могат да са двойни или тройни само на тази база.

Например, в големите градове като София, Пловдив, Варна или Бургас цените може да бъдат по-високи поради по-високите разходи за наем на офис и заплати на персонала и другиподобни.

Въпреки това, малко хора избират възможността да ползват счетоводна услуга от друго населено място.

Макар на теория това да не представлява проблем, на практика може да е доста трудно в случаи на проверка от страна на някоя институция, тъй като счетоводителят няма да е на удобно разстояние за да ви съдейства на място.

Цените на счетоводни услуги според конкуренцията на пазара

Цените на счетоводните услуги биха могли да бъдат сериозно повлияни и от конкуренцията на пазара.

В градовете където има повече счетоводни фирми и счетоводители, концентрацията може да доведе до по-ниски цени на услугите.