Шопингът се влияе от кризите

Според специалистите пазаруването е силно повлияно от кризите. Началото на всяка криза може да тушира желанието за пазаруване на дрехи, но с все по-масовото навлизане на онлайн магазини нещата се обръщат. Оказва се, че от нещо забавно шопинга в модата може да се преобърне в зависимост и колкото и странно да звучи тя може да е засилена в определени моменти.

Какво представлява маниакалното пазаруване по време на криза:

Защо пазаруваме повече по време на криза – съществуват две теории за пазаруването. Едната е влизане в роля на ловец, особено, когато става дума за намаления, разпродажби и ниски цени. Когато пораснем се държим по не по-различен начин от децата, които са си заслужили сладолед или играчка. Разликата е в това, че сами си доставяме наградата пазарувайки по време на криза. И докато по време на криза търсим уравновесяване, то в шопинга става дума за самозаблуда. Това може да намали тревожността и до известна степен е спасително. За да се окаже така и за портфейла, по-добре пазарувайте разумно от магазини онлайн за дрехи втора употреба.

Как да се справим с манията по пазаруване на дрехи – съществуват два начина да се справим с подобна зависимост. Единият е да пазаруваме евтини дрехи от онлайн магазин, а другият да си зададем сами въпроса: „Какво ми носи шопинга, каква моя потребност задоволява“. Според специалистите вторият метод ни кара да се замислим, защо го правим, какво ни липсва и не е ли това нужда, която искаме някой друг да запълни. Дали не правим сами на себе си награда, която пълни душата, но изпразва портфейла ни. По право всички зависимости запълват някаква празнина Трябва само да разберем, каква е нашата.

Кой пол е по-податлив на зависимостта „шопинг“ – разбира се това е женското съсловие. И докато мъжете са свикнали да са водеща фигура във всеки аспект, то и в ерата на еманципацията нещата не са много по-различни. За мъжете начинът да преодоляват кризите е като дават пари за алкохол и други развлечения, а за жените остава манията да пазаруват дрехи, да посещават козметични салони, да пръскат пари за различни терапии и сеанси. Всеки си намира начин за изход от кризисна ситуация или т.нар. копинги.