10 Невероятни факти за модата

Всички искаме да знаем нещо за модата, но има модни факти, които според нас ще ви изненадат.

Предлагаме ви да се запознаете с някои от тях и тук във FashionDays ще намерите неща, за които вероятно не сте чували.

  1. Бикините били забранени от Ватикана.

Когато бикините са измислени за първи път, това предизвикало гняв по целия свят. Бикините първоначално са забранени в Австралия, Испания, Италия и Белгия, а Ватикана направила официално изявление, че носенето им е грях.

  1. Цената на дрехите е относително намалена.

С все по-голям внос и по-добри производствени получаваме много повече за парите си, на по-ниска цена. Конкуренцията днес е отлична тактика за повече достъпност.

  1. Един и същи човек изобретил едновременно полата тип молив и полата A-силует.

В 50-те години на миналия век пола A-линия и пола тип молив са създадени от френския дизайнер Christian Dior.

  1. Китайците оковават краката на своите деца в името на модата.

До началото на ХХ век китайските жени били привикнали да обличат краката на дъщерите си, за да спрат растежа им. Тогава се смятало, че малките крака са единствено красиви.

  1. Черното е носено само в дни на траур.

Жените носели черно, когато жалели и никога не го носели по всяко друго време. По времето на Викторианската епоха жените носели само черни дрехи, две години след смъртта на съпрузите си.

  1. Бикините са кръстени на остров.

Човекът, който изобрети бикините, знаел, че създава буря в модната индустрия и затова ги нарекъл в чест на определен остров. Луис Риърдсе нарича въпросният мъж и кръщава произведението си на остров на атола Бикини, където американците изпробвали първите атомни бомби.

  1. Цветът на дрехите показвал статус

Днес избираме всички цветове, които може да ни харесат, в средновековието цветът на дрехите означавал позиция в обществото. Благородните винаги носели червени дрехи, търговците носели зелено, а скромните селяни се обличали в кафяво. Никой нямал право да носи цвят, който не съответства на статута му.

  1. Южнокорейците имали полиция за мода

Правителството на страната отредило полицейски служители, чиято работа е да определят дължината на полите на жените. Ако хванели някоя жена с къса пола, тя била глобявана и дори изпращана в затвора.

  1. Марк Твен изобретил закопчаването

Марк Твен, по-известен като автор на „Приключенията на Том Сойер“, е изобретател закачващите кукички за сутиени, който използваме днес. Той патентова своето изобретение, като „Подобряване регулирането и разкопчаване за долно облекло“.

  1. Пола е второто най-старо облекло в света.

Полата е с нас от дълго време и се смята за второто най-старо облекло в света. Първоначално полите били носени, както от мъже, така и от жени.

Сега, когато знаете тези любопитни факти може спокойно да прегледате топ предложенията на FashionDaysи хич да не се съобразявате с миналото!