саксии за градината

5 вида саксии за градината

Днес ще ви запознаем с 5 вида саксии за градината. Много хора, които живеят под наем, или които търсят алтернатива на засаждането в градинската почва, търсят саксии за градината. Тъй като на пазара има много видове, днес сме се заели да ви даде пример с пет вида саксии за градина, които можете да ползвате по ваша преценка.

Те са полезен начин да имате възможност да местите растенията в и извън къщата, като така да ги предпазите от зимните студове и есенния сутрешен скреж.

Като един от най-големите онлайн магазини за домашни потреби и саксии, помолихме специалисти да ни асистират с примерни бройки, за да имаме по-добра представа какво ви посочваме като валидни варианти.

1. Саморазграждащи се саксии за градината

Има така наречени „саморазграждащи се саксии“, които действат както като съд за самото растение, така и като начин за подхранване на корените. Самите саксии са направени от органична материя, която е смесена с глина, която е била печена на по-ниска температура.

Глината няма изпечено гланциране, което позволявана съда да се разпадне постепенно под влиянието на влагата на почвата. Подобен вид съдове се ползват за засаждане на растения в градината.

2. Саксии попиващи вода

Има специални саксии, които сами се пълнят с вода. Те са специален вид, който най-вече се ползва за растителни видове със специфичен режим на водопоемане.

Голямото им предимство, е че могат да извличат и отпускат влага в околната си среда, което да намали вашата нужда от това да поливате растението.

Те са негланцирани глинени съдове, които са изпечени на по-висока температура – доста за здрави и имат характерен звук на керемидена структура при почукване с пръст.

3. Саксии за градината за надземно засаждане

Когато искате да засадите едно растение, но не сте сигурни дали това място, на което се намира, ще е подходящо за него, можете да използвате саксии за надземно засаждане.

Тези саксии позволяват на корените на растението да преминат бариерата на почвата, като се хранят директно от нея.

Те могат да бъдат счупени, за да позволят за пълното разперване на кореновата система, или да се преместят на друга, предварително подготвено място.

4. Каменни и циментови кашпи

Има специални видове кашпи, които са направени от камъни а не от глина, които са невероятно стилен начин да засади дървета или други видове във вашата градина. Те имат внушителен вид, който може да се ползва за ограждение и обособяване на дадено място.

5. Хексагонални кашпи за дървета

Хексагоналните кашпи за дървета имат нестандартна форма, която им позволява се нареждат една до друга без загуба на пространство. С тези кашпи вие можете да създадете своеобразна преграда във вашия двор или градина, без да се налага да копаете или чакате дадени растения да пораснат.