На работа в чужбина - Статии.com

На работа в чужбина

На работа в чужбина. В преследване на по-добър живот.

На работа в чужбина всеки ден заминават няколко стотин българи. Всеки отива с едничката цел да намери по-добро място за себе си и за своето семейство. Колкото и България да страда заради изтичането на толкова много кадри всекидневно, толкова и се облагодетелства от ”гурбетчийските” пари. Помощта, която идва у нас под формата на пари е жизнено важна за ”нормалното” съществуване на някои български граждани.

Развитите държави по Света имат възможността да привличат най-можещите хора в различни области. Заради заминаването на тези хора страда България, голяма част от можещите не живеят тук. Нещо, за което не можем да търсим вина само у управляващите. Тези, които имат знания, опит и така нататък, доста често тук не получават нужното за нормален живот и се принуждават да опитат късмета си другаде. Не са много тези, които се реализират тук със специалността и уменията си. Най-много възможности за някакво нормално съществуване и развитие в нашата родина има може би в София, която като столица е най-развитият ни град, но и там няма място за всички. В другите по-големи градове в страната като Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Благоевград и Стара Загора също има будни и модерно мислещи хора, които доказват, че и тук може да се прави нормален бизнес, да има нормална работна среда за хората и по този начин нещата да се усещат като в нормална държава. Наблюденията ни показват, че голяма част от тези хора са живели за известен период от време извън България, което им е повлияло безспорно на начина на мислене. Лошото е, че такива хора има но не са много, преобладава българщината, която е един от проблемите ни като цяло.

Надеждата са българите, които тук правят нещата по правилния начин. Другите, които отиват на работа в чужбина, без съмнение ще променят мисленето и живота си навън.