Циклене на паркет - Статии.com

Циклене на паркет – чам, дъб, ясен – Статии.com

След като сте завършили монтирането на вашият нов паркет в дневната, кухнята, спалнята или детската,

сега идва ред и на циклене на паркет.

  • Тази дейност е предпоследната преди лакирането, с което слагате точка на вашият ремонт на пода. И получавате исканата от вас подова настилка, която ще направи вашият дом красив и уникален.
  • Това, заради което по принцип се прави циклене на паркет е да се обнови настилката. Но в случая с ново-положения паркет, целта е да бъдат максимално изгладени всякакви несъвършенства и недостатъци, които са допуснати по време на самият монтаж на паркета. Преди да се започне самото циклене трябва да се огледа внимателно повърхността, за да се намерят съединителните винтове и стърчащите глави, които могат да са потенциална опасност за циклещите машини и консумативите, които те ползват.
  • За лесно достъпната част от помещението, което ще се цикли се използват лентови и дискови машини за циклене на паркет, а при по-трудно достъпните места (ъглите и по продължението на стените) се използват ръчни или специални машини за циклене на ъглови пространства.

Когато повърхността остане гладка и без чворове, тогава се счита, че направеното циклене на паркет, с лентов шлайф, виброшлайф или обикновено ръчен шлайф, е било успешно. Всеки един материал, от който е изработен паркета подлежи на циклене. По нашите магазини най-често ще намерите паркети от такива дървесни материали, като дъб, бук, череша, орех, акация, ясен и чамово дюшеме.

Всеки един материал при изработката на паркет си има предназначение. Например дъбовият паркет е най-твърд и е устойчив а влага и удар, ето защо е за такива помещения, като кухни. Буковият паркет е много по-красив, но стане ли въпрос за циклене на паркет е доста по-капризен и трябва много да се внимава, за да не се надере, да не останат дълбоки резки, които могат завинаги да го повредят и да развалят външният му вид.