Българската икономика - Статии.com

Работата в чужбина – двигател на българската икономика

Работата в чужбина е една от най – често дискутираните теми в публичното пространство.

Причините са изключително много и разнообразни.

Водещата, разбира се, е ниското заплащане в България. Тази причина има още много имена – безпаричие, непосилни кредити.

Ниските заплати и пенсии са пословични за българското население.

За сравнение една камериерка взима, ако работи в Кипър или Гърция, около 500-600 Е, с безплатни храна и квартира.

А в България взима около 400 лв. с доста, съпътстващи разходи.

Високата безработица също е част от причините, които подтикват хората, да търсят работа в чужбина, за да се спасят от тежките условия на живот(съществуване) на нашите географски ширини.

В резултат на икономическата криза, много дребни предприемачи прекратиха дейността си, оставиха своите служители и техните семейства, буквално на улицата. Голяма част от уволнените/освободените, започнаха да търсят работа в чужбина като единствен вариант за изход, от така създалата се ситуация.

Именно работата в чужбина спаси тези хора и семействата им от принудително изземване  на имущество(движимо и недвижимо), успяваха да си платят месечните сметки и да посрещнат най – основните си потребности.

  • Без работа в чужбина, банките щяха да станат монополисти на пазара на недвижимо имущество, заради иззетите апартаменти, къщи, гарсониери,вили и др.
  • Работата в чужбина “наля“ свежи пари в нашата позамряла икономика. Парите на работещите в чужбина са с най-голям инвестиционен дял.
  • Особено осезаема е тази тенденция покрай Коледните и Новогодишните празници и след приключване на активния сезон за съответната държава.
  • Работата в чужбина дава и съвсем друго самочувствие, нагласа, че не всичко е изгубено, че все още има шанс, надежда.
  • Работата в чужбина „плаща“ отсъствието на родителите от децата им. Нашите сънародници работят отвъд границите на страната ни, с едничката надежда за по-добро бъдеще, а и настояще на децата им.