Грундиране и редене на паркет - Статии.com

Грундиране и редене на паркет – Статии.com

Различните паркет цени са съобразени с различните дейности, които се извършват от различните фирми, разполагащи с различни материали и свързващи вещества. Също така според това от какъв материал точно е изработен даден вид паркет се определя и неговата крайна цена. Например естествения масивен паркет от орех ще е по-скъп от ламинирания паркет, тъй като последния не се изработва от дърво.

Освен паркет цени от материали, много фирми залагат и на различни дейности, свързани с поставянето, поддържането и освежаването на паркета. Една такава дейност е грундирането на паркета. Най-общо казано, различният вид грунд представлява нанасяне на защитен слой материал, който да не позволява проникването на влага в самия паркет и оттам развалянето му или развитието на плесен, мухъл и други микроорганизми, които не са никак благоприятни за човешкия организъм.

Грунда е един вид основа за пода. Различните фирми предлагат грундиране и паркет цени според материалите, които използват. Някои и не предлагат тази услуга. Но основно цените варират от 1 до 3 лева за квадратен метър. От една страна това е много удобно, защото ще можете да сте спокойни, че същите специалисти, които ще ви нареждат паркета ще направят грунда, а това спестява време и средства, за търсене на специалист, който да се заеме точно с тази задача.

Разбира се много зависи и колко точно слоя грунд ще се нанесат. Ако например поставите двукомпонентен грунд, който се полага преди самото лепете на подовата настилка, то общите цени паркет може да скочат с няколко лева на квадратен метър.

Друг вид услуга, за която ще трябва да си платите и която определено ще покачи крайната цена на подовата настилка е самото редене на паркета. Както казахме, според това, което сте избрали за подова настилка – масивен паркет, естествен паркет или ламинат, от това ще зависи и цената, която ще трябва да заплатите. Най-евтино си остава реденето на ламиниран паркет, което варира между 3 и 4 лева на квадратен метър. Останалите видове паркет започват от 5 лева на квадратен метър, но пък за сметка на това ви предоставя възможност да се радвате на качествена и уютна подова настилка дълги години наред.