Хранене на бебето - Статии.com

Хранене на бебето – Статии.com

Най-приятният момент за бебето е, когато мама му дава да суче. Възбуждат се всички негови сетива и то се чувства напълно доволно.

Най-добрата храна за бебето през първия месец е майчината кърма, а когато е невъзможно това – адаптиранните млека. Бебето се храни от 7 до 10 пъти за 24 часа, като нощната пауза може да бъде около 4 часа. Честото сукане стимулира отделянето на кърма.

Не се препоръчва да се дават подсладена вода и чайове на кърмените новородени бебета. Същото се отнася и за изкуствено хранене на бебето. Обичайно е бебето да хълца, да се оригва, да „връща“ малка част от поетата храна. През този месец, обикновено след 20-ия ден голяма част от бебетата имат колики.

В края на първия месец бебето изправя глава за кратко, когато е поставено по корем, и се опитва да я върти в различни посоки.

Новородените бебета имат 4 фонтанели. Най-добре се опипва голямата фонтанела – пространство с ромбовидна форма на мястото на събирането на двете челни и двете теменни кости. Бебето може да се роди с гъста и тъмна коса или с нежна и рядка коса. Тя е много тънка и мека. През първите три месеца, а и по-късно, бебешката коса се сменя постепенно с по-здрава и цветът й може да се промени.