Система за видеонаблюдение - Статии.com

5 основни фактора при избор на система за видеонаблюдение

5 основни фактора при избор на система за видеонаблюдение.

Системите за видеонаблюдение са много мощен инструмент, който отдавна вече не изпълнява единствено функцията на охранителна техника. С помощта на видеокамерите може отлично да се менажира дейността на една организация, особено ако разглеждаме търговските обекти, в които охранителните камери отдавна са задължителен атрибут. Ефективността и цената на една система за наблюдение зависи от голям брой фактори, част от които ще разгледаме в настоящия материал.

  1. Софтуерна разработка.

Модерните системи за видеонаблюдение разполагат с огромен брой полезни функции. Всички те се дължат на добре разработения софтуер, управляващ компонентите на системата. При избора на видеоохранителна апаратура е важно да изберете софтуерна разработка, позволяваща на системата да използва едновременно няколко, различаващи се като концепция компоненти. Важно е също да заложите на софтуер, който позволява разширяване и обновяване на системата, като процесът е максимално улеснен, така че да не се налага при всеки ъпгрейд да наемате специализирана фирма, която да изпълни задачата.

  1. Хардуерна ефективност.

Изборът на видеоохранителна система трябва да е изцяло обвързан с ефективността на хардуерната разработка. Цената на хардуера може да раздуе значително крайната стойност на системата, което при ограничен и фиксиран бюджет може да се окаже проблем за много предприятия и търговски обекти. При избора на видеосистема, заложете на тази, която позволява към всеки сървър да се включат повече камери, предвижда използването на нискобюджетни харддискове и дава възможност за директно мрежово съхранение на записите, т.е. да се осигури дистанционен достъп до записите, които могат да бъдат складирани навсякъде в мрежата. Тези фактори допринасят за понижаване на крайната цена при всички инсталации, независимо от техния мащаб.

  1. Лекота на инсталиране.

В допълнение към хардуера, голям принос за намаляване на разходите по изграждането на видеоохранителната система има и лесното изграждане на инсталацията. Колкото по-трудоемко е инсталирането, толкова повече време ще отнеме, а това означава и по-голям разход на средства. За да се намали този разход е достатъчно рентабилно да се избере система, която не изисква особено време и трудоемко ръчно конфигуриране. Заложете на решения, които не изискват MAC адресиране, не налагат да има съпоставка между камерите и твърдите дискове и позволяват бързо и лесно използване на камерите с наличните инструменти. Съкращаването на времето за монтаж ще ви спести голяма част от предвидените средства.

  1. Дистанционна техническа поддръжка.

Както инсталирането, така и поддръжката на системата варира в зависимост от времето, необходимо на техника да се справи с проблема. Много от проблемите, които възникват са на софтуерно ниво и могат лесно да се отстранят чрез дистанционен достъп до системата. Много от фирмите, изграждащи системи за видеонаблюдение предлагат дистанционна поддръжка срещу минимална такса. При по-модерните системи не се налага техникът да идва на място, за да отстрани проблема – напълно възможно е диагностиката и отстраняването на аварията да се извърши чрез отдалечен достъп. Това пести доста време и средства, затова изберете модел, позволяващ дистанционна техническа поддръжка.

  1. Автоматични актуализации и ъпгрейди.

Доставчиците на софтуер непрекъснато разработват и предоставят актуализации и ъпгрейди, с които да осигурят стабилност, ефективност и по-висока сигурност на своите разработки. Фирмите, изграждащи системи за видеонаблюдение се стараят да осигурят съответните софтуерни актуализации, но цената за посещение на място с подобна цел може да бъде висока, особено ако имате записващи сървъри на няколко места, които трябва да бъдат актуализирани индивидуално. Изберете система, позволяваща автоматично инсталиране на актуализациите, включително на драйвърите на камерите. Това ще елиминира нуждата от скъпо ъпдейтване на системата и бавно обработване – сървър по сървър.