Остров Санторини - Статии.com

Остров Санторини

Остров Санторини, Санторин. Тера, Тира. Това е малка групичка острови намиращи се в Егейско море на Гърция. В някои случаи така се и нарича най-големият остров в групата под наименованието Тира. (Тера е на старогръцки).

Споменавайки името Санторини, няма как да избегнем темата за катастрофалното и ужасяващо вулканично изригване, случило се преди много време, а именно през 1400 година преди новата ера.Причината е именно в това, че архипелагът е с вулканичен произход. Това изригване, е довело Санторини до остров. Преди то да се случи бреговата линия на Санторини е била права окръжност.

Централната част на Санторини литва във въздуха при споменатото по-горе изригване. И именно на мястото на летящият, във въздуха, център, се е образувало калдера, изпълнил се с вода, морска вода.

Учените също смятат, че именно избухването на вулкана, е причината за изчеяването и заличаването на древната критско – минойска цивилизация. Остров Крит се намира само на сто километра на Юг от Санторини, който пък от своя страна е бил опустошен от ограмната, образувала се от експлозията, вълна. Именно тази случка се счита от една за една от възможните и вероятни теории за основите на мита за Атлантида.

  • В момента Санторини се е превърнал в един популярен туристически център. Развитието на Санторини като курорт започва именно от периода 1960 година до периода 1970 година. Това е стартовият период за туризма, рожденната дата на туризма на остров Санторини. Самият остров е съчетал в себе си битовия гръцки стил и модерния лукс. Именно, за да приобщи туристи, от различни социални групи, с различни предпочитания. Хотелите, таверните, къщите за гости, ресторантите, баровете, дискотеките. Подходящо е както за семейна ваканция така и за луд младежки живот. Възможно е да се съчетаят евтините хотели в центъра, подбиращи един тип туристи, заедно с луксозните хотели по бреговете с джакузита, водещи се за минималното луксозно нещо в тях.
  • Именно съчетанието на тази разнообразност от предлагане на места за отдих, помага на Санторини да развива своята популярност. Така Санторини е познат сред туристи от различни социални положения.

Вашият коментар