При работа в Англия - Статии.com

Права за отпуска при работа в Англия – Статии.com

Тъй като днес броят на българите, работещи в чужбина, непрекъснато расте, е жизнено важно те да са запознати не само със задълженията, но и с правата си при чуждестранния работодател. Отпуската е жизненоважна част от спокойствието и работоспособността на всеки един служител, независимо на каква длъжност е той. Всеки има право да изисква от работодателя си полагаемата му почивка.

Във Великобритания, както и почти навсякъде по света, при 5 ­дневна работна седмица, на всеки един служител се полагат 4 работни седмици почивка. За по-­голяма сигурност, това трябва да бъде проверено при подписването на трудовия договор – в него изрично е посочено с колко дни платена отпуска разполагате при работа в Англия. Обикновено отпуската се изчислява за календарна година, но може да бъде посочен друг период в договора ви –например от датата на постъпване на работа до същата дата на следващата година. Ако все пак изпитвате известни затруднения с изчисляването на дните си отпуска, а вече работите в Англия и ви се налага да ползвате такава, можете да се “допитате” до официалния калкулартор за изчисление на отпуска предвиденза UK: ­ www.gov.uk/calculate­your­holiday­entitlement

 • Подобно на ситуацията в България, и при работа в Англия, може да срещнете една особеност на правото ви на отпуска. В зависимост от продължителността на трудовия ви стаж, може да се наложи да работите определено време – 6 до 8 месеца, преди да можете да се възползвате от правото си на отпуска. Някои работодатели не признават трудовия стаж, натрупан в България. Това до огромна степен зависи от естеството на работата в UK, с която се занимавате.
 • Отделно, има определени групи служители и работници, които разполагат с по­-ограничени трудови права. Но ако сте на редовна 8­ часова работа за 5 дни в седмицата, вие по закон сте длъжни да оползотворите своите 4 седмици платен отпуск. Работодателят също е длъжен да ви ги осигури. Някои работодатели сами определят правото на отпуска на своите служители, но дори в този случай вашата отпуска не може да бъде по­малка от размера, предвиден в закона. Освен това всеки работодател е длъжен при прекратяване на трудовото правоотношение да ви изплати в парична сума неизползваната от вас отпуска.

Но за да се възползвате от всички тези права, вие задължително трябва да имате подписан трудов договор и да бъдете класифициран като служителили според официалния регистър на професиите, които можете да упражнявате като работа в UK.

3 коментара

 • Ivan

  12.10.2016

  rabotil sam v wytlandiq trimeseca i polovina kolko otpysk mise polaga molq mojeli nqkoi dami kaje blagodarq

 • ivan dimov

  06.02.2017

  molia za pomocht..rabotih 5 meseca v turhso skotvand…imam da poluchavam vaznagragdenie za otpuskata koeto ne mi e izplateno veche 2 meseca..za 9 dni 500gb.posavetvaite me kak da si polu4a parite.molia.

 • Statii

  09.03.2017

  Здравей, не знам дали тук някой ще ти отговори.
  По добре попитай в някой форум за работа в UK.

Comments are closed.