Покупка на имот в България и в Европа - Статии.com

Най-добрите места за покупка на имот в България и в Европа

Най-добрите места за покупка на имот в България и в Европа

Никога не е късно да се обзаведете с имот в България или зад граница. След проблемите в банковия сектор все повече хора се замислят дали не е по-добре да вложат парите си в сигурен и стабилен имот, отколкото да ги държат в банка. Имотите винаги са били предпочитана алтернатива за съхранение на капитали във времена на криза. Но има по-рискови и не толкова рискови места, в които инвеститорите могат да вложат парите си.

На първо място, разбира се, е родната България, в която не малко влиятелни и знаменити чужденци закупиха имоти през последните 10 години. Достатъчно е да споменем имената на холивудската звезда Долф Лундгрен, вокала на Юрая Хийп Джон Лотър и руския Дартанян Михаил Боярски, които от години притежават имоти по българското черноморие. Упорити слухове твърдят, че и Силвестър Сталоун си е харесал терен за вила край българския бряг. Покупката на българскит имот е силно изгодна в сравнение с цените на недвижимите имоти в Русия и в Западна Европа. Най-изгодни и най-предпочитани са имотите по южното българско черноморие – апартамент в Бургас, в морски курорт или в курортно селище около Бургас струва средно с 16-18 процента по-евтино отколкото аналогичен имот по северното черноморие. Цените на жилищата в Бургас се движат средно между 600 и 700 евро, като най-евтини са апартаментите в комплекс Меден Рудник, а най-скъпи са в централна градска част и край морската градина, т.е. в супер-центъра на града и в комплексите Възраждане и Лазур. За сравнение – цените на жилищните имоти във Варна и в София се движат средно между 750 и 850 евро на квадратен метър.

  • Кипър – островът в Средиземно море е отличен избор за имот в чужбина. Въпреки конфликта с Турция, който раздели през 70-те години на 20 век острова на южен и северен, Кипър е спокойно и безопасно място, където немалко знаменитости и бизнесмени притежават имоти. Престъпността в Кипър е ниска и много от местните жители по стара традиция не заключват вратите си нито денем, нито нощем. Цените на имотите са достъпни, тъй като поевтиняха значително през последните 6 години във връзка със световната финансова криза и кризата в Гърция. Например, само за периода от януари 2013 до януари 2015 година цените на жилищата в Кипър са поевтинели средно с 16 процента. Поевтиняването в предишни години беше още по-силно. Цените в Кипър продължиха да падат и през първото тримесечие на 2015 година. Отлична къща в някои райони на Кипър може да бъде купена само за 40-50 хиляди евро. Все пак, ако желаете къща в престижен район на голям кипърски град, ще трябва да приготвите над 200 хиляди евро дори след драстичното намаляване на цените на кипърските имоти.
  • Дания – друго добро място за живеене. В Дания отдавна няма “нищо гнило” – изключително чиста страна с изключително висок стандарт на живот и изключително ниска престъпност – това са основните характеристики на Дания. На 100 000 души от населението на Дания се падат 0,8 убийства годишно – един от най-ниските показатели в света. Средната заплата в Дания е около 40 евро на час. Датчаните никога не заключват велосипедите си, когато ги оставят пред магазина, защото са сигурно, че няма да бъдат откраднати. Трябва обаче да се подчертае, че голямата безопасност и високия стандарт си имат своята цена – имотите в Дания са 5-6 пъти по-скъпи отколкото в България. За сравнение – ако през 2015 година средната цена на апартаментите в София е около 800-850 евро за квадратен метър, средните цени на жилищата в столицата на Дания Копенхаген се движат в диапазона от 4400 до 4800 евро за квадратен метър.
  • Ирландия – това също е едно от най-безопасните и най-добре уредени кътчета на Европа, а и в света. Статистиката показва, че столицата Дъблин е с по-ниска престъпност на 100 души население дори от столиците на Канада, Австралия и Япония, които са от най-безопасните градове в света. Цените на фамилните къщи в Дъблин започват от около 300 хиляди евро и стигат до милион и половина евро.