Реализация извън България - Статии.com

Реализация извън България – Статии.com

Заражда се ново поколение  образовани , но безработни младежи.

Това са хора, завършили с високи оценки висшето си образование, устремили се към желаната работана позиция.

Но тръгвайки по интервюта, те се сблъскват с действителността – нямат реален практически опит, а никой не желае да ги наеме, за да придобият такъв.

Съвсем  естествено настъпва моментът на разочарованието – от годините на следване, от вложените средства, от разбитите надежди….

Изходите са два – да се започне  работа, която не  удовлетоворява самия кандидатстващ, за нищожна заплата, но все пак се работи….

Вторият вариант – е стартиране на процедура по търсене и намиране на работа в чужбина.

В този случай, вероятността да се намери работа по специалността, е наистина малък, но все пак заплатата си заслужава. Често е в пъти по- висока от тази, която кандидатът би взимал , ако стартираше работа по специалността си, тук в България.

Много често, младите хора в България, избират и предпочитат втория изход от ситуацията – тоест – работа в чужбина.

Което е жалко, защото се обезмислят всички усилия, положени от тях, а и така се създава потенциална емигрантска маса.

  • Работата в чужбина предлага на младите хора това, което България ( страната /държавата/бизнесът/ обещава, че ще даде, но в крайна сметка истината се оказва коренно различна.
  • Работата в чужбина е този нежелан, но задължителен изход от непрекъснатите интервюта, обещания „ще се обадим“, мизерни заплати, но високи изисквания.
  • Работата в чужбина е изход от набиращата , все по- широка популярност, тенденция – „вечният стажант“ – много често използван метод, особено сред младежите и студентите.
  • Работата в чужбина „гарантира“ заплата, която тук, в България, въпросният студент едва ли би взимал, но кой знае?!

Зaщо студентите остават разочаровани, след завършване на висшето си образование? Адекватно ли е то на търсенията на бизнеса? Заплащайки семестриална такса – получаваме  ли основата, която ни е нужна, за да живеем и работим в България,или тази основа стига до там, че да ни принуди да търсим работа в чужбина?

Вашият коментар