Ремонт и подмяна на улуци - Статии.com

Ремонт и подмяна на улуци

Ремонт и подмяна на улуци от Валфорс ЕООД

Покривът, какъвто и да е той, не може да функционира без добре изградена и работеща отводнителна система. Тази система познаваме, като улуци и водосточни тръби и не малко собственици на къщи вече са преминали през етап, включващ ремонт или подмяна, а в някои случи тази процедура се е наложила повече от веднъж. Ето какво е нужно да знаете за процеса, споделено от специалистите по подмяна на улуци на Валфорс ЕООД.

Защо трябва да се подменят улуците?

Когато улуците и водосточните тръби, отвеждащи водата от покрива не изпълняват правилно своето преднанзачение, цялата сграда страда от проникване на влага в мазилките. Най-често подмяната се налага, поради тяхното изгниване или поява на пукнатини в шевовете, свързващи отделните елементи, като за целта се търси опитен майстор- тенекеджия.

Много от покривните ремонти се извършват от специализирани фирми, като ремонтът и подмяна на улуци при Валфорс ЕООД (а и не само) влизат в договорката за цялостния ремонт. Този вариант е най-удачен, тъй като видът и матералите, от които ще бъдат направени улуците ще бъдат съобразени с формата и конструкцията на покрива, като се избере най-оптималното решение за отвеждане на водата.

Когато покривът е в добро състояние, но улуците имат нужда от подмяна отново се изгражда отводнителна система, която най-добре ще отговори на нуждите на цялата сграда. Това, че покривът не тече не значи, че улуците не могат да разрушат голяма част от сградата, ето защо е изключително важно подмяната да започне възможно най-скоро, след появата на течове.

Как се подменят улуците?

Подмяната може да бъде частична, като се заменят само изгнилите тръби с нови и се направят нови (по-здрави) шевове, там където са снадките между отделните компоненти. В случай, че тръбите са здрави, а проблемът е в спойките, те трябва да се запоят отново, като се използва специален калаен припой.

Когато проблемът е отлаган твърде дълго или покривната конструкция е много стара и недобре поддържана се налага цялостна подмяна на улуците. Това се постига, като се премахне цялата водосточна система и започне поетапното подменяне на улуците и водосточните тръби.

Подмяната на отводнителните тръби може да означава и замяна на един стар и бързо амортизиращ се вид с по-нов материал, с много по-добра устойчивост и дълготрайност. Така например, старите улуци от поцинкована ламарина могат да се заменят с по-качесвен материал с PVC покритие, като цялата система се свърже безшевно. Това гарантира, че сградата няма да се нуждае от никакъв ремонт на улуците в следващите поне 10-20 години, освен в случай, че модерната и здрава система не бъде повредена умишлено.

Заедно със съответната подмяна на улуци от Валфорс ЕООД съветват да се полагат грижи и за останалите части от покривната конструкция, изработени от същия материал и влизащи в компетенцията на същия специалист. Това означава, че могат да се подменят или ремонтират обшивките на бордовете и комините, както и да се направи нова обшивка на надулучната пола.

Ремонтът на улуците е сложен и изискващ майсторство и прецизност процес, който в зависимост от състоянието на системата и площта на покрива може да отнеме и няколко дни. Поради това при подмяна на улуци Валфорс ЕООД се старае да се съобразява с метеорологичните условия и да избере период, в който прогнозите предвиждат сухо време, за да не се налага работата да се прекъсва, а сградата да стои без улуци в дъждовното време.