закриване на ЕТ

Трудности при закриване на ЕТ – консултирайте се с адвокат

Ако някога ви се е налагало да закривате фирма със статут на Едноличен търговец, тогава знаете колко сложна е тази процедура. Обикновено, в подобни ситуации винаги изскача нещо, което да затрудни вашите планове.

Винаги може да се намери някоя дребна лихва от 1 – 2 лева, която стои забравена с години някъде, просто защото никой не се е сетил за нея, но тъкмо дреболии от този сорт биха могли да объркат плановете ви.

Кога хората прибягват най-често към закриване на ЕТ

Хората прибягват към закриване на ЕТ по различни поводи. Единият е, че не желаят повече да се занимават с този бизнес, с който са се занимавали до сега и няма да имат нужда повече от тази фирма.

Вторият често срещан мотив за закриване на фирма ЕТ е защото лицето желае да създаде друга фирма (например регистрация на ООД), което е много по-предпочитан “еквивалент” за правене на бизнес в сравнение с ЕТ.

Третият случай, при който много често хората решават да закрият фирмата, е, за съжаление, когато близък човек е починал и семейството му иска да закрие неговата фирма ЕТ.

Първо се консултирайте със счетоводител

Логичната първа стъпка в подобен случай е да се консултирате със счетоводна кантора, която да се ангажира с това. За голямо съжаление, повечето кантори най-вероятно ще ви откажат, освен ако те не са водили счетоводството на фирмата.

Проблемът е, че в не малко случаи едноличните търговци водят счетоводството си сами, което е причина за допускане на грешки от една страна, а от друга – за нежелание за ангажиране на фирми, които не са започнати с дейността на фирмата.

Потърсете адвокат по гражданско право

Ако нищо друго не помогне, имате и още един вариант, който обикновено действа безотказно в справянето с такива казуси, а именно да наемете адвокат по гражданско право.

Гражданското право е сложна материя, но тя се води по строги правила, а един добър адвокат познава закона като пръстите на ръката си. Това е най-ефикасният начин, по който със сигурност ще можете да закриете някое дружество, от което вече не се нуждаете по една или по друга причина.